ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στην αγορά διαδικτυακών παιγνίων

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στην αγορά διαδικτυακών παιγνίων
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Να ρυθμίσει άπαξ και δια παντός την αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, η οποία από το 2011 τελεί υπό προσωρινό καθεστώς αδειοδότησης επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών με το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την αγορά διαδικτυακών παιγνίων- Τροποποίηση του ν. 4002/2011» που έδωσε για δημόσια διαβούλευση έως τις 5 Οκτωβρίου.

Με την τροποποίηση του ν. 4002/2011 (Α’ 180) το υπουργείο προχωρεί στις οι απαραίτητες αντικαταστάσεις και προσθήκες σε τεχνικούς ορισμούς που είχαν δοθεί με τον αρχικό νόμο του 2011, ενώ επιφέρει και φορολογικής μορφής αλλαγές.

Στις σημαντικότερες αλλαγές που επέρχονται είναι πως προβλέπονται αποκλειστικά δύο τύποι αδειών, ήτοι η άδεια για διεξαγωγή στοιχηματικών παιγνίων, ήτοι αθλητικών και μη στοιχημάτων και η άδεια λοιπών διαδικτυακών παιγνίων. Ενδεικτικά εισάγεται η βασική έννοια του «κατόχου άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου», εισάγεται η έννοια «των λοιπών διαδικτυακών παιγνίων» ως ειδική κατηγορία παιγνίων και προστίθεται ο όρος των «συνεργατών» που αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία συνεργαζόμενων με τους κατόχους άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων.

Η άδεια διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου χορηγείται με απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων εντός δύο μηνών από την υποβολή αίτησης από τον υποψήφιο κάτοχο σύμφωνα με τη διαδικασία του παρόντος. Η μη έκδοση απόφασης της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων., εντός της ως άνω προθεσμίας, θεωρείται σιωπηρή απόρριψη της αίτησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως οι άδειες είναι προσωποπαγείς και δεν επιτρέπεται να μεταβιβαστούν ολικώς ή μερικώς σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Κάθε άδεια έχει ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται η κατάτμησή της. Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο εκμίσθωση ή συνεκμετάλλευση της άδειας με τρίτους.

Η αίτηση του υποψήφιου περιλαμβάνει τον τύπο της αιτούμενης άδειας και το είδος των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων που προτίθεται αυτός να διεξάγει. Με την αίτηση συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο νόμος και καταβάλλεται παράβολο ύψους 10.000 ευρώ για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Το αντίτιμο για τη χορήγηση άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου ορίζεται σε 4.000.000 ευρώ για την άδεια διεξαγωγής στοιχηματικών παιγνίων και σε 1.000.000 ευρώ για την άδεια διεξαγωγής λοιπών διαδικτυακών παιγνίων.

Η άδεια διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου έχει διάρκεια πέντε έτη από την έκδοση της πράξης χορήγησης από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και περιλαμβάνει τους ειδικότερους όρους διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων , για τα οποία αυτή εκδίδεται. Τουλάχιστον ένα έτος πριν τη λήξη της κάθε άδειας, ο κάτοχος μπορεί να ζητά με αίτηση του προς την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων την ανανέωση της άδειας για ίσο χρονικό διάστημα. Για την ανανέωση απαιτείται η καταβολή νέου τιμήματος, ισόποσου με το αρχικό, καθώς και η μη κατάπτωση της σχετικής εγγυητικής επιστολής.

Η φορολόγηση

Για τη φορολόγηση των κερδών από τη διεξαγωγή τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Τα κέρδη στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με στήλες, υποβάλλονται σε φόρο ανά στήλη παιχνιδιού, μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού 100 ευρώ, με συντελεστή 15% για κέρδη μέχρι 500 ευρώ και με συντελεστή 20% για κέρδη από 500,01 και πάνω.

- Στα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παικτικές συνεδρίες, τα κέρδη που πληρώνονται ή πιστώνονται στον παίκτη κατά τη λήξη της παικτικής συνεδρίας υποβάλλονται σε φόρο ανά παικτική συνεδρία, μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού 100 ευρώ, με συντελεστή 15% για κέρδη μέχρι 500 ευρώ και με συντελεστή 20% για κέρδη από 500,01 και πάνω. Ως παίγνια που διεξάγονται με παικτικές συνεδρίες νοούνται τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται με παιγνιομηχανήματα. Ως παικτική συνεδρία νοείται το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ο παίκτης εισάγει την ατομική κάρτα παίκτη σε παιγνιομηχάνημα μέχρι που εξάγει την ατομική κάρτα παίκτη από το παιγνιομηχάνημα. Σε κάθε περίπτωση, έκαστη παικτική συνεδρία λήγει με την πάροδο 24 ωρών από τη στιγμή που ο παίκτης εισάγει την ατομική κάρτα παίκτη σε παιγνιομηχάνημα.

-Τα κέρδη από την συμμετοχή στο «ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» της ΟΠΑΠ, όταν προσφέρεται διαδικτυακά, και από τη συμμετοχή σε άλλα νέα παιχνίδια που θα αδειοδοτηθούν στο μέλλον αποκλειστικά για το διαδίκτυο, όπως προκύπτουν όταν το ετήσιο αποτέλεσμα ηλεκτρονικού λογαριασμού παίκτη είναι θετικός αριθμός, υποβάλλονται σε φόρο με συντελεστή 10%.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου και κατέχουν σχετική νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών και είχαν υποβάλλει έως 31-12-2011 οικειοθελή αίτηση υπαγωγής στο φορολογικό καθεστώς του ν.4002/2011 υποβάλλουν αίτηση χορήγησης άδειας διεξαγωγής τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, οι ως άνω εταιρείες υποχρεούνται να παύσουν την λειτουργία τους, εντός τεσσάρων μηνών από την έκδοση της απορριπτικής απόφασης. Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης για τη χορήγηση άδειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, οι ως άνω εταιρείες υποχρεούνται να παύσουν τη λειτουργία τους, εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

Μάλιστα, μέχρι την εγκατάσταση και λειτουργία Πληροφορικού Συστήματος Εποπτείας και Ελέγχου στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων οι κάτοχοι άδειας διοργάνωσης και διεξαγωγής παιγνίων υποχρεούνται να παρέχουν στην Επιτροπή τη δυνατότητα απομακρυσμένης, πλήρους πρόσβασης στα συστήματα και υποσυστήματα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ