ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΕΔΥ: Δραματική η συρρίκνωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων

ΑΔΕΔΥ: Δραματική η συρρίκνωση του εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων
EUROKINISSI

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν χάσει σχεδόν το 40% των μισθών τους από το 2010 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά η Συνομοσπονδία αναφέρεται στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, στο νέο μισθολόγιο με χαμηλότερα κατά 200 ευρώ ανά κατηγορία καταληκτικό μισθό, στο πάγωμα της ωρίμανσης για τη διετία 2016 – 2017 και στο ψαλίδισμα των επιδομάτων.

«Όλα αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου από τα 8.600 ευρώ στα 5.600, έχουν οδηγήσει τους δημοσίους υπαλλήλους σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης. Μισθοί και προσλήψεις στο Δημόσιο θα παραμείνουν υπό αυστηρή εποπτεία. Οι νέες δεσμεύσεις φτάνουν έως και το 2022 και βλέπουμε», σημείωσε η ΑΔΕΔΥ.

Κατά τη Συνομοσπονδία στα χρόνια των μνημονιακών παρεμβάσεων, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μειώθηκαν κατά 125.000. Αποτέλεσμα ήταν η υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, ειδικά στους ευαίσθητους τομείς υγείας, παιδείας, κοινωνικής μέριμνας, ΟΤΑ και πολιτισμού. Κατά την ΑΔΕΔΥ, η κάλυψη στους κρίσιμους τομείς του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό δεν υπερβαίνει το 70% των οργανικών θέσεων των μνημονιακών οργανογραμμάτων. «Η υποστελέχωση των υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα να εντείνονται περαιτέρω οι κοινωνικές ανισότητες και να μπαίνουν εμπόδια στην πρόσβαση, την ποιότητα και επάρκεια κρίσιμων κοινωνικών αγαθών όπως η υγεία, η παιδεία, η σύνταξη, το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι».

Ειδικό βάρος έχει η καταγγελία της ΑΔΕΔΥ πως οι ελαστικές μορφές απασχόλησης επεκτείνονται ραγδαία και στο Δημόσιο, υποβαθμίζοντας περαιτέρω τα εργασιακά δικαιώματα, δημιουργώντας μια νέα γενιά συμβασιούχων χωρίς ασφάλεια, ποιότητα δουλειάς και στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Ενδεικτικά σημειώνεται πως πάνω από 75.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο απασχολούνται με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Τέλος, η ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε πως σε εκκρεμότητα παραμένει το πόρισμα για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, με αποτέλεσμα πάνω από 90.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο να είναι σε «ομηρεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ