ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχοινάς: Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται

Σχοινάς: Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Την πάγια θέση της Κομισιόν επανέλαβε σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι οι «δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να τηρούνται».

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σχολιάζει την ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019, όπως και των άλλων κρατών-μελών, θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες της Κομισιόν και στη συνέχεια θα διαπιστωθούν τα περιθώρια ευελιξίας που υπάρχουν.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι αύριο το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

Αντίστοιχο μήνυμα είχε στείλει στην ελληνική κυβέρνηση και το επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Συγκεκριμένα, ξεκαθάρισε πως η ευρωζώνη μπορεί να σταματήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα εάν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν στη βάση όσων έχουν συμφωνηθεί.

«Η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.Είμαστε πολύ υπομονετικός δανειστής αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους που έχουμε συμφωνήσει για την Ελλάδα, αν τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκαν», ανέφερε.

Ο ίδιος είπε πως τα επίπεδα χρέους της Ελλάδος εμφανίζονται ανησυχητικά υψηλά, ωστόσο η χώρα μπορεί να ζήσει με αυτά καθώς οι ωριμάνσεις είναι πολύ μακρές και τα επιτόκια πολύ χαμηλότερα από ότι σε άλλες χώρες.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε στη Die Presse ότι «ήμασταν λεπτά μακριά από ένα Grexit το 2015», ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον επικαλούμενος πρόσφατες συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ