ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώνονται διαρκώς τα εισοδήματα που δηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι

Μειώνονται διαρκώς τα εισοδήματα που δηλώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι
EUROKINISSI

Τα εισοδήματα που δήλωσαν φέτος στην εφορία τα 6,3 εκατομμύρια νοικοκυριά εμφανίζονται μειωμένα περίπου κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Εξ αυτών μειωμένα κατά 500 εκατ. ευρώ εμφανίζονται τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών.

Είναι η δεύτερη διαδοχική χρονιά που καταγράφεται μείωση των εισοδημάτων των επαγγελματιών, ενώ πέρυσι η τρύπα είχε ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ. Από 4,7 δισ. ευρώ που είχαν δηλώσει οι αυτοαπασχολούμενοι το 2015, εφέτος εμφάνισαν εισοδήματα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, ήτοι μέσα στα δύο χρόνια εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου οι επαγγελματίες είτε έκλεισαν τα μπλοκάκια τους είτε έκρυψαν εισόδημα για να γλιτώσουν φόρους και εισφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περισσότεροι από ένας στους τρεις αυτοαπασχολουμένους αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους εξαιτίας των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, προκειμένου να αποφύγουν τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Δηλαδή, να αποφύγουν «ζημίες» άνω του 40%-50% κατά μέσον όρο από την εφαρμογή των φορολογικών αλλά κυρίως ασφαλιστικών μέτρων, που υπέστησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συνέχισαν τη δραστηριότητά τους.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους έχουν αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής, όπως για παράδειγμα «μαύρη εργασία», αμείβονται με τίτλους κτήσης, ενώ αρκετοί άνοιξαν εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με λογιστές υπάρχουν περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίοι από τα σκληρά μέτρα κλήθηκαν να καταβάλουν φόρους (εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και προκαταβολή φόρου) και εισφορές που ανήλθαν στο 80% του εισοδήματος, με αποτέλεσμα εντός του 2018 να κλείσουν τα βιβλία τους είτε να συμπράξουν με άλλους δημιουργώντας Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες με στόχο να αποφύγουν τα υψηλά ασφάλιστρα και τους υπέρογκους φόρους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ