ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις στην Ολλανδία για τις ελληνικές συντάξεις- Μιλούν για χιονοστιβάδα υποσχέσεων

Αντιδράσεις στην Ολλανδία για τις ελληνικές συντάξεις- Μιλούν για  χιονοστιβάδα υποσχέσεων
EPA/φωτογραφία αρχείου

Ερώτηση στην Ολλανδική Βουλή προκάλεσε η χθεσινή αναφορά του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο euronews ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα είναι υποχρεωμένη να περικόψει τις συντάξεις το 2019.

Η θέση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού δεν πέρασε απαρατήρητη από τους Ολλανδούς βουλευτές Άουκγιε ντε Βρις (VVD) και Πίτερ Χέρμαν Όμτζικτ (CDA) – η πρώτη Φιλελεύθερη, ο δεύτερος Χριστιανοδημοκράτης- που απεύθυναν σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ευρώπη για τις συντάξεις».

Οι δύο βουλευτές αρχικά ζήτησαν να πληροφορηθούν από τον Ολλανδό υπουργό για το εάν είναι σε γνώση του το «μήνυμα» του Έλληνα πρωθυπουργού, πως επιθυμεί να αποσυρθεί από τα συμφωνηθέντα με την Ευρώπη για τις συντάξεις. Εν συνεχεία κάλεσαν τον Βόπκε Χούκστρα να ενημερώσει για το ποιες είναι οι ακριβείς συνταξιοδοτικές συμφωνίες που η Ελλάδα επιθυμεί να αναθεωρήσει, αλλά και για το εάν υπάρχουν άλλες συμφωνίες ή μεταρρυθμίσεις από τις οποίες η Ελλάδα θέλει να υπαναχωρήσει.

Το τέταρτο σκέλος της ερώτησης των βουλευτών υιοθετεί ποιο επιθετικό τόνο: «Έχει η Ελλάδα επαρκή οικονομικά μέσα για να αντιμετωπίσει τη χιονοστιβάδα υποσχέσεων του πρωθυπουργού Τσίπρα; Ποιο είναι το εκτιμώμενο κόστος των υποσχέσεων του Τσίπρα;», αναφέρουν. Στη βάση αυτή οι Άουκγιε ντε Βρις και Πίτερ Χέρμαν Όμτζικτ ζήτησαν και στοιχεία για τις πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, αλλά και το πώς θα μπορούσε να επηρεασθεί το πλεόνασμα αυτό από ενδεχόμενες αλλαγές σε συντάξεις και φορολογία.

Με άλλη ερώτηση οι βουλευτές ζήτησαν από τον Ολλανδό υπουργό να τους ενημερώσει για το εάν η Ελλάδα έχει υποβάλει αιτήματα για τροποποιήσεις των συμφωνιών στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Eurogroup ή του Ecofin και εάν ναι, ποια ήταν η αντίδραση της Ολλανδίας και των άλλων κρατών μελών στο αίτημα αυτό, αλλά και ποια είναι η επίσημη θέση της Ολλανδίας στο ζήτημα της αναθεώρησης των συμφωνιών.

Τέλος, ερωτούν εάν οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού είναι συμβατές με την επονομαζόμενη ενισχυμένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εάν η Ελλάδα έχει την «ελευθερία πολιτικής» να υπαναχωρήσει από συμφωνημένα μέτρα και εάν οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα σε αναθεώρηση των συμφωνιών πρέπει να οδηγήσουν σε αυστηρότερη εποπτεία ή σε πρόσθετη επιτήρηση εκ μέρους των θεσμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ