ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλματώδης αύξηση των ρευματοκλοπών

Αλματώδης αύξηση των ρευματοκλοπών
EUROKINISSI

Έξαρση των ρευματοκλοπών διαπιστώνει ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), μπορεί οι έλεγχοι να πολλαπλασιάστηκαν, ωστόσο αλματώδη ρυθμό ακολουθούν οι ρευματοκλοπές.

Πιο συγκεκριμένα οι απώλειες ενέργειας ανήλθαν στο 4,2% των συνολικών ποσοτήτων του δικτύου, από 0,2% που ήταν το 2005.

Ο διευθυντής Χρηστών Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Δρόσος αποδίδει το φαινόμενο στην παρατεταμένη οικονομική κρίση, στη διεύρυνση της κοινωνικής βάσης που κάνει ρευματοκλοπές και στην παρεχόμενη τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ η ποσότητα της ενέργειας που χάνεται και δεν τιμολογείται φθάνει τη 1 TWh ανά έτος την τελευταία τριετία, επιβαρύνοντας το κόστος χονδρεμπορικής για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 200 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015 - 2017.

Οι επιτήδειοι μηχανεύονται δεκάδες τρόπους για να ξεγελάσουν τους μετρητές και να κλέψουν ρεύμα από τη ΔΕΗ. Επιχειρήσεις και ιδιώτες, συνήθως με τη βοήθεια «ειδικών» ηλεκτρολόγων, αλλοιώνουν τις ενδείξεις του μετρητή, επιβραδύνοντας την ταχύτητα καταγραφής της κατανάλωσης, ώστε να πληρώνουν λιγότερα. Υπάρχουν ειδικά εξαρτήματα και μηχανήματα τα οποία εμποδίζουν την καταγραφή της κατανάλωσης του ρεύματος, αν και πολλοί χρησιμοποιούν πιο απλές πρακτικές, όπως την τοποθέτηση μαγνητών που μπλοκάρουν τον μετρητή, ή ξύλου ή κόλλας για να σταματήσουν την περιστροφή του δίσκου, είτε προτιμούν την αποσύνδεση των ακροδεκτών κ.λπ. Σε ακραίες περιπτώσεις προστίθεται καλώδιο ακόμη και στα εναέρια καλώδια της ΔΕΗ ώστε το ρεύμα να μην περνάει από τον μετρητή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ