ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mυτιληναίος: Στα 84 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη το πρώτο εξάμηνο 2018

Mυτιληναίος: Στα 84 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη το πρώτο εξάμηνο 2018
Mytilineos

Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Μυτιληναίος αυξήθηκαν σε 83,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2018, έναντι 80,7 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,587 ευρώ, έναντι 0,564 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 145,2 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 717,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 48,1 εκατ. ευρώ, σε 520,1 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και CEO Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέφερε:

«Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού, η οποία οδήγησε τα οικονομικά μεγέθη της MYTILINEOS σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2017, τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2018 επιβεβαιώνουν τη δυναμική επίτευξης υψηλών στόχων που τέθηκαν εξ αρχής.

Η έγκριση της άδειας παραγωγής από τη ΡΑΕ για την κατασκευή μιας από τις πιο σύγχρονες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη με καύσιμο φυσικό αέριο, είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα στον επενδυτικό μας σχεδιασμό».

Μετά την εξαιρετική χρονιά που ήρθε ως επίρρωση των προσδοκιών από τον μετασχηματισμό της Εταιρείας, πλέον η Μυτιληναίος σταθεροποιεί τις επιδόσεις της και μειώνει σημαντικά και σταθερά τον δανεισμό της, διανέμοντας παράλληλά μέρισμα στους μετόχους της.

Πιο αναλυτικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2018, η Μυτιληναίος συνέχισε να καταγράφει ισχυρά οικονομικά μεγέθη, υποστηριζόμενη κατά κύριο λόγο από τον κλάδο της Μεταλλουργίας που κατέγραψε ιστορικά υψηλή επίδοση λειτουργικής κερδοφορίας, απορροφώντας σε μεγάλο βαθμό τις πιέσεις στους Τομείς Ενέργειας και Ολοκληρωμένων Έργων & Υποδομών.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 διαγράφονται θετικές προοπτικές για τη Μυτιληναίος, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας:

  • Οι εξελίξεις στον τομέα του αλουμινίου εν όψει της λήξης της προθεσμίας της 23ης Οκτωβρίου σχετικά με την επιβολή των κυρώσεων από το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.
  • Το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επανεκκίνηση της παραγωγής αλουμίνας στη Βραζιλία.
  • Η γενικότερη γεωγραφική εξάπλωση του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών, με τη δραστηριότητα κατασκευής φωτοβολταϊκών μονάδων να παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές.
  • Η ανταγωνιστική λειτουργία των ενεργειακών μονάδων σε ένα περιβάλλον διαρκώς αυξανόμενων τιμών CO2 σε συνάρτηση με την περαιτέρω ανάπτυξη στη λιανική της Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου.
  • Η συνεχής μείωση του καθαρού δανεισμού αλλά και του χρηματοοικονομικού κόστους.

«Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες καταγράφονται θετικές προοπτικές ώστε η επίδοση στο δεύτερο εξάμηνο να οδηγήσει τα ετήσια αποτελέσματα σε επίπεδα συγκρίσιμά ή και υψηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του 2017», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ