ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις ανακοινώσεις Ντράγκι σήμερα στραμμένη η προσοχή των αγορών

Στις ανακοινώσεις Ντράγκι σήμερα στραμμένη η προσοχή των αγορών
EPA

Στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι θα είναι σήμερα στραμμένη η προσοχή των αγορών.

Αν και τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν αμετάβλητα και το συμβούλιο της τραπέζης θα διατηρήσει την ενισχυμένη καθοδήγησή του, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να δώσει στοιχεία για τους κινδύνους που απειλούν την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.

Οι αγορές αναμένουν από τα χείλη του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη την επιβεβαίωση πως κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου 2018 το μηνιαίο μέγεθος αγορών χρεογράφων της ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης θα περιοριστεί από τα 30 δισ. ευρώ, στα 15 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η αναταραχή των αναδυόμενων αγορών και η πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν την ημερομηνία λήξης του QE έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2018.

Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να είναι πιο κοντά στο όριο του 2% και την οικονομία να είναι σταθερή, η έξοδος από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική φαίνεται πιο κοντά από ποτέ.

Οι ερωτήσεις που θα γίνουν στον Μάριο Ντράγκι σήμερα αναμένεται να εστιάσουν στο πότε τελικά η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της. Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πως η πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ θα λάβει χώρα είτε τον Σεπτέμβριο, είτε τον Οκτώβριο του 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ