ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών θέλει η Κομισιόν

Αναβάθμιση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών θέλει η Κομισιόν
Reuters

Την ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA), ώστε να επιλαμβάνεται περιπτώσεων διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος μέσω του τραπεζικού συστήματος επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κατά την χθεσινή του ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε μέτρα που θα δώσουν στην ΕΕ τη δυνατότητα να καταπολεμήσει αποτελεσματικότερα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε διασυνοριακό επίπεδο.

Παρόλο που η ΕΕ έχει αυστηρούς κανόνες στον τομέα αυτόν, πρόσφατες υποθέσεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε ορισμένες τράπεζες της ΕΕ έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι οι εν λόγω κανόνες δεν τυγχάνουν πάντοτε αποτελεσματικής εποπτείας και επιβολής σε ολόκληρη την ΕΕ.

Αυτό όχι μόνο δημιουργεί κινδύνους για την ακεραιότητα και την καλή φήμη του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά μπορεί επίσης να έχει συνέπειες στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ορισμένων τραπεζών.

Συνεπώς, ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την τροποποίηση του κανονισμού για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ούτως ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα όσον αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η εν λόγω πρόταση αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ενίσχυση του πλαισίου της ΕΕ για την προληπτική εποπτεία και την εποπτεία όσον αφορά την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην προώθηση της ακεραιότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ, διασφαλίζοντας χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προστασία έναντι της οικονομικής εγκληματικότητας.

Η Κομισιόν προτείνει να συγκεντρωθούν οι εξουσίες που αφορούν στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στον χρηματοπιστωτικό τομέα εντός της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και να ενισχυθεί η εντολή της, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι κίνδυνοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες υπόκεινται σε αποτελεσματική και συνεπή εποπτεία από όλες τις αρμόδιες αρχές και ότι οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες.

Ο τροποποιημένος κανονισμός:

  • Θα διασφαλίζει ότι οι παραβιάσεις των κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα διερευνώνται με συνέπεια: η ΕΑΤ θα μπορεί να ζητά από τις εθνικές εποπτικές αρχές του τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να διερευνήσουν πιθανές ουσιώδεις παραβιάσεις, καθώς και να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων — π.χ. επιβολής κυρώσεων.
  • Θα ορίζει ότι οι εθνικές εποπτικές αρχές του τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες συμμορφώνονται προς τους κανόνες της ΕΕ και συνεργάζονται δεόντως με τις αρχές προληπτικής εποπτείας. Οι υφιστάμενες εξουσίες της ΕΑΤ θα ενισχυθούν έτσι ώστε, ως έσχατη λύση, σε περίπτωση που οι εθνικές αρχές δεν ενεργούν, η ΕΑΒ να είναι σε θέση να απευθύνει αποφάσεις απευθείας σε μεμονωμένους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα.
  • Θα ενισχύσει την ποιότητα της εποπτείας μέσω κοινών προτύπων, περιοδικών επανεξετάσεων των εθνικών εποπτικών αρχών και εκτιμήσεων κινδύνου.
  • Θα καθιστά δυνατή τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους και τις τάσεις στον τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και θα προωθεί την ανταλλαγή των πληροφοριών αυτών μεταξύ των εθνικών εποπτικών αρχών (οι λεγόμενοι κόμβοι δεδομένων).
  • Θα διευκολύνει τη συνεργασία με τρίτες χώρες σε διασυνοριακές υποθέσεις.
  • Θα θεσπίσει μια νέα μόνιμη επιτροπή, στο πλαίσιο της οποίας θα συνέρχονται οι εθνικές εποπτικές αρχές του τομέα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ