ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επιδημία» αιτήσεων αποποίησης κληρονομιάς

«Επιδημία» αιτήσεων αποποίησης κληρονομιάς
EUROKINISSI

Καθημερινά εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να αποποιηθούν ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας που κληρονομούν από τους γονείς ή τους συγγενείς τους. Οι φορολογούμενοι προτιμούν να αφήσουν στο Δημόσιο τα ακίνητα που κληρονομούν παρά να φορτωθούν με περισσότερους φόρους, τους οποίους ούτως ή άλλως δυσκολεύονται να πληρώσουν, και με χρέη που ήδη τους πνίγουν. Είναι ενδεικτικό πως μόνο στην Αττική από τις αρχές του έτους οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς υπερβαίνουν τις 50.000 και ο αριθμός ημέρα με την ημέρα μεγαλώνει.

Νομικοί κύκλοι βλέπουν ότι και φέτος οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιών θα κινηθούν στα επίπεδα του 2017 και ίσως παραπάνω, με τους ειδικούς να μιλούν για ένα συνεχώς αυξανόμενο κύμα πολιτών, που σπεύδουν να πετάξουν από πάνω τους ακίνητα και περιουσίες, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου οι φόροι μαζί με τα χρέη που θα πρέπει να πληρώσουν υπερβαίνουν ακόμη και την αξία της περιουσίας που κληρονομούν. Για τον λόγο αυτόν επιλέγουν να την αφήσουν στο κράτος προκειμένου να μην κληρονομήσουν μαζί με την περιουσία τα χρέη των συγγενών τους αλλά και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρων που αδυνατούν να πληρώσουν για ακίνητα τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να πουλήσουν

Είναι ενδεικτικό πως το Ειρηνοδικείο Αθηνών δέχθηκε 10.083 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς τους τελευταίους 8 μήνες ενώ το 2017 είχαν υποβληθεί συνολικά 14.075. Στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έχουν ήδη φθάσει τις 5.600, στην Πάτρα 1.452, στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου 1.583 και στο Μαρούσι 1.242. Την τελευταία τριετία το κύμα αποποίησης κληρονομιών έχει εξελιχθεί σε τσουνάμι.

Από 41.386 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί το 2014 στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, το 2017 βρεθήκαμε στις 130.000, ήτοι σε μια αύξηση της τάξεως του 214%.

Το 2015 τα δικαστήρια δέχθηκαν 45.628 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς και το 2016 έφθασαν τις 54.422 ενώ από το 2013 μέχρι σήμερα ο αριθμός των φορολογουμένων που αρνούνται να κληρονομήσουν ακίνητα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ