ΕΝΦΙΑ: Αντιδρά η ΠΟΜΙΔΑ στα κυβερνητικά σχέδια για αλλαγές
Πηγή: (Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, καθώς θεωρεί πως η κυβέρνηση θα μεριμνήσει μόνο για τους μικρο-ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί πως η μείωση του φόρου κατά 30-50%, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, δεν θα αφορά τους μεσαίους ιδιοκτήτες, που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες θυσίες στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσια προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την «ελάφρυνση» των μικρότερων ιδιοκτησιών.

Το χειρότερο όμως για την ΠΟΜΙΔΑ είναι ότι επανέρχεται το παράλογο και εφιαλτικό σενάριο της μετατροπής του ΕΝΦΙΑ σε ΦΑΠ με εξαπλάσια δημοσιονομική απόδοση, χρεώνοντας ποσά που δεν θα υπάρχει ούτε τρόπος, αλλά ούτε και λόγος πλέον να καταβληθούν.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς δήλωsε σχετικά: «Αντί για μια πραγματική δημοσιονομική ανάσα για όλους, γιατί όλοι την έχουμε ανάγκη, βλέπουμε ψηφοθηρικά σχέδια για έναν διχαστικό αποκλεισμό από κάθε ουσιαστική ελάφρυνση όλων εκείνων που έως σήμερα έχουν ματώσει σηκώνοντας τα μεγαλύτερα βάρη αλλά και την εφιαλτική απειλή της επαναφοράς του δημευτικού ΦΑΠ».

Στη βάση αυτή η ΠΟΜΙΔΑ επαναλαμβάνει τις θέσεις της για αναγκαία μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ με στόχο την αποκατάσταση στοιχειώδους φορολογικής λογικής και αναπτυξιακής προοπτικής:

  • Σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ζητούμενου από τον ΕΝΦΙΑ στο 50%  του σημερινού, σε μια τετραετία, κατά ποσοστό 20% το πρώτο έτος (που ισοδυναμεί με διαγραφή της τελευταίας δόσης) και μετά κατά 10% ετησίως!
  • Όποια μείωση υιοθετηθεί στον ΕΝΦΙΑ να είναι αληθινή και να αφορά εξ ίσου ποσοστιαία όλους τους φορολογουμένους, χωρίς αποκλεισμό ή δυσμενή μεταχείριση καμιάς  κατηγορίας τους, και ιδιαίτερα εκείνων που πλήρωσαν τα περισσότερα κατά τα χρόνια της κρίσης.
  • Κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου και της σκανδαλώδους φοροασυλίας της εκτός σχεδίου γης.
Διαβάστε επίσης