ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιώσιμες παροχές που δεν θα φρενάρουν την έξοδο στις αγορές θέλουν οι θεσμοί

Βιώσιμες παροχές που δεν θα φρενάρουν την έξοδο στις αγορές θέλουν οι θεσμοί
EUROKINISSI

Θεσμοί και οικονομικό επιτελείο δεν βρήκαν κοινό τόπο για το δημοσιονομικό χώρο του 2018 και του 2019 και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε το «πράσινο φως» για την ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων, αλλά θα αναγκαστεί να κάνει αλλαγές και σε παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σύνολο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού για τη διετία 2018-2019 δεν «κουμπώνει» στα δημοσιονομικά περιθώρια.

Εάν π.χ. εφαρμοζόταν η εξαγγελία για απόδοση 1 δισ. ευρώ αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς και δικαστικούς εντός του έτους, ακόμα και στο σενάριο όπου το πρωτογενές πλεόνασμα αγγίξει φέτος το 3,9% του ΑΕΠ τα λεφτά δεν φτάνουν. Πλεόνασμα 3,9% μεταφράζεται σε δημοσιονομικό χώρο της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ και εκτός από τα αναδρομικά ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε και κοινωνικό μέρισμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ολοκλήρωση των επαφών Τσακαλώτου - Χουλιαράκη με το κουαρτέτο των δανειστών, ανέφερε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν καθώς δεν έχουν συγκλίνει ακόμα οι εκτιμήσεις για το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου ούτε για το 2018 ούτε για το 2019.

Η κυβέρνηση προσβλέπει σε ρυθμίσεις όπως η επιστροφή στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ίσχυαν πριν από την κρίση και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι θεσμοί θέλουν να επικεντρωθεί σε μέτρα που θα βελτιώσουν την παραγωγική βάση της χώρας και να μην υπάρχει παροχολογία με υπερπλεονάσματα βασισμένα σε υπερφορολόγηση.

Οι δανειστές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που παραμένει εκτός αγορών, ενώ έχει εξέλθει του Μνημονίου, και προειδοποιούν πως δεν θα πρέπει να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πειθαρχεία, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα την επενδυτική βαθμίδα (αξιολόγηση ΒΒΒ-).

Σήμερα το δεκαετές ομόλογο είναι κοντά στο 4,1% επίπεδα υψηλά για βιώσιμο δανεισμό. Για να είναι συμβατό με τη βιωσιμότητα του χρέους το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 3% – το άθροισμα του στόχου της ΕΚΤ για πληθωρισμό (2%) και του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας μακροπρόθεσμα (1%).

Όσο η Ελλάδα αποκλίνει από τα επίπεδα αυτά τόσο θα θεωρείται πως παραμένει στην «κόκκινη» ζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ