Η πρόσβαση σε δανεισμό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελληνικών επιχειρήσεων και ειδικά των μικρών  και μεσαίων σε μέγεθος εταιρειών.

Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του 2018, το 91,4% των επιχειρήσεων δεν έχει κάνει αίτημα χρηματοδότησης προς τις τράπεζες, ενώ από το ποσοστό που υπήρξε αίτημα μόλις το 3,1% δανειοδοτήθηκε ενώ το 4% δεν υπήρξε έγκριση του δανείου που ζήτησε.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια αυξητική τάση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια, κυρίως εξαιτίας των χαμηλών τιμών στην αγορά ακινήτων, αλλά και για επιχειρηματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που άντεξαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και καθώς η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης θέλουν να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Ιούλιο οι χορηγήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα εμφάνισαν μείωση κατά 998 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ προς τις επιχειρήσεις η υστέρηση ήταν το ίδιο διάστημα 846 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 1,053 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής να διαμορφώνεται σε -1,0% από -0,4% . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, και το επόμενο διάστημα και τουλάχιστον έως το τέλος του 2018 τα κριτήρια δανειοδότησης δεν αναμένεται να χαλαρώσουν.

Οι τράπεζες εμφανίζονται συγκρατημένες στις εκταμιεύσεις τους – και αυτό παρά το γεγονός ότι στόχος τους είναι έως το τέλος του 2018 οι συνολικές χορηγήσεις να ξεπεράσουν τα 11 δισ. ευρώ από 8,6 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις που μπαίνουν στο τραπέζι είναι πλέον αυστηρότεροι και μάλλον δεν ευνοούν τελικά την εκταμίευση των νέων δανείων όσο θα έπρεπε.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι πλέον η αποδεδειγμένη ανάληψη ευθύνης από την πλευρά του δανειολήπτη και για αυτόν τον λόγο οι τράπεζες ζητούν από τους ενδιαφερομένους, στις περιπτώσεις στεγαστικών δανείων ή επιχειρηματικών που έχουν ως αιτιολογία κάποιας μορφής επένδυση, να έχουν αποδεδειγμένα ίδια κεφάλαια που να αντιπροσωπεύουν από το 30% έως και 50% της αγοράς ακινήτου ή της επένδυσης που θέλουν να πραγματοποιήσουν.

Διαβάστε επίσης