ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η εφορία «κουρεύει» πρόστιμα και πρόσθετους φόρους

Πώς η εφορία «κουρεύει» πρόστιμα και πρόσθετους φόρους
EUROKINISSI

Μετά τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων το υπουργείο Οικονομικών προσφέρει ουσιαστικά μια πάγια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης στους φορολογουμένους που ελέγχονται από τις ελεγκτικές Αρχές για μη υποβολή αρχικών δηλώσεων ή την υποβολή ανακριβών δηλώσεων.

Βάσει της εν λόγω ρύθμισης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έναρξη του φορολογικού ελέγχου, ώστε να γλιτώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα που προκύπτουν από τις παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο. Αν πληρώσουν τους πρόσθετους φόρους εντός 30 ημερών, τότε οι κυρώσεις (πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα και όχι κύριοι φόροι) κουρεύονται κατά 40%.

Οι ευνοϊκές διατάξεις ισχύουν για δηλώσεις που υποβάλλονται από 17 Ιανουαρίου 2018 και μετά, ενώ ως προς τις επιβαλλόμενες κυρώσεις για δηλώσεις που αφορούν φορολογικά έτη μετά την έναρξη ισχύος του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών γίνεται η ακόλουθη διάκριση:

  • Για εκπρόθεσμες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών που αποστέλλεται στο πλαίσιο του ελέγχου επιβάλλονται οι κυρώσεις για τη διαδικαστική παράβαση της υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 54 του ΚΦΔ. Δηλαδή ποσά προστίμων 100 ευρώ αν ο ελεγχόμενος δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκεί τέτοια δραστηριότητα και τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και τηρεί διπλογραφικά βιβλία και ο τόκος που ανέρχεται σε ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης μέχρι την υποβολή της εκπρόθεσμης.
  • Για εκπρόθεσμες δηλώσεις που υποβάλλονται μετά την κοινοποίηση εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ που αποστέλλεται στο πλαίσιο του ελέγχου και μέχρι την κοινοποίηση του προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου επιβάλλεται επί του ποσού του φόρου που προκύπτει προς καταβολή αντί του προστίμου του άρθρου 54 ΚΦΔ. Ωστόσο, το εν λόγω πρόστιμο περιορίζεται στο 60% του αρχικώς προσδιορισθέντος εφόσον η προκύπτουσα οφειλή (ήτοι το τελικό ποσό της βάσει της δήλωσης φορολογικής υποχρέωσης, όπως διαμορφώνεται μετά τη μείωση κατά 40% του σχετικού προστίμου) εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τον προσδιορισμό αυτής. H δυνατότητα της κατά τα ανωτέρω μείωσης των προστίμων δεν παρέχεται για τις δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ