Καθυστερεί η χορήγηση συντάξεων και η πληρωμή «φεσιών» του Δημοσίου
Πηγή: EUROKINISSI

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων φτάνουν ακόμα και τους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις. Για τις επικουρικές μπορεί να χρειαστούν ακόμα και έξι χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι αυτό το οποίο πιστοποιεί 43.520 εκκρεμείς αιτήσεις κύριας συνταξιοδότησης, 91.158 αιτήσεις για επικουρικές και 27.563 εκκρεμή αιτήματα για εφάπαξ.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγέλλει πως σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις, ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπερπλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, το οποίο εμφανίζει και προς τους δανειστές.

Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου επισημάνθηκαν από το κουαρτέτο στην ελληνική κυβέρνηση στη διάρκεια του πρώτου γύρου της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, αναφέρουν οι πληροφορίες και σχετικές παρατηρήσεις αναμένεται να περιληφθούν και στην έκθεση της Κομισιόν τον Νοέμβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών με το σταγονόμετρο, αδυνατώντας να μειώσει έστω και κατά λίγα εκατομμύρια ευρώ το στοκ των απλήρωτων υποχρεώσεων των φορέων γενικής κυβέρνησης, οι οποίες συνεχίζουν να δημιουργούνται.

Εντυπωσιακό είναι δε το στοιχείο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία έφταναν σε 1,934 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, αν εξαιρεθούν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, ήταν υψηλότερα σε σχέση με το επίπεδο που είχαν βρεθεί τον Δεκέμβριο του 2016 (1,704 δισ. ευρώ). Στο μεσοδιάστημα αυξήθηκαν περαιτέρω, αλλά ενάμιση χρόνο αργότερα το «φέσι» παραμένει πολλαπλάσιο.

Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!

Διαβάστε επίσης

Νομοσχέδιο για τις συντάξεις χηρείας μέχρι τις 13 Μαΐου υπόσχεται ο Πετρόπουλος

Συντάξεις Μαρτίου 2019: Πότε καταβάλλονται

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται τουλάχιστον 190.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης

Μηταράκης: Φοβάται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας