ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κύπρος δείχνει στην Ελλάδα το δρόμο για τις αγορές

Η Κύπρος δείχνει στην Ελλάδα το δρόμο για τις αγορές
EUROKINISSI

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές παραμένει ακόμη θολή. Οι ελληνικοί τίτλοι χρειάζονται αρκετές ακόμα αναβαθμίσεις για να ενταχθούν στις «προνομιούχες» επενδυτικές βαθμίδες. Παράλληλα παραμένουν ευαίσθητοι και ευάλωτοι στις εξωτερικές εξελίξεις, με τις αναταραχές στην Ιταλία και την Τουρκία να αντανακλούν στα ελληνικά spreads.

Αντιθέτως η Κύπρος δεν αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα. Προχθές, το κυπριακό Δημόσιο εκμεταλλεύτηκε την πολύ σημαντική αναβάθμιση από τη S&P και βγήκε στις αγορές κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των διεθνών οίκων, όταν η Ελλάδα έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές, καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων, με το δεκαετές να κινείται πάνω από τα επίπεδα του 4%, καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση για έξοδο της χώρας για δανεισμό.

Αλλά είναι οι επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας που πείθουν τους επενδυτές. Το ΑΕΠ της Κυπρίτη καταγράφει αύξηση 4% και η ανεργία στη χώρα κινείται στο 8,2%. Με το νέο δέκατες ομόλογο η Κύπρος άντλησε 1,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, με τη ζήτηση να φθάνει τα 5,675 δισ. ευρώ, ενώ περισσότεροι από 279 διαφορετικοί επενδυτές συμμετείχαν στη συναλλαγή, αποτελώντας το μεγαλύτερο ποσό που έχει εξασφαλίσει η Κυπριακή Δημοκρατία από την επιστροφή της στις αγορές τον Ιούνιο του 2014. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,4%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ