ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος σε επενδυτές: Με αυτή την κυβέρνηση δεν θα έχετε εκπλήξεις

Τσακαλώτος σε επενδυτές: Με αυτή την κυβέρνηση δεν θα έχετε εκπλήξεις
EUROKINISSI

Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης στο ζήτημα των συντάξεων, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το δημοσιονομικό χώρο του 2019, στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και στο χρονοδιάγραμμα επιστροφής της Ελλάδος στις αγορές, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σήμερα σε επενδυτές στο πλαίσιο του 13ου Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο.

Ο υπουργός θέλησε να ενημερώσει τους επενδυτές για τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των συντάξεων και για τα δημοσιονομικά μεγέθη του επόμενου έτους. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αναζητεί μια κοινώς αποδεκτή λύση για το θέμα των συντάξεων και δεν σκοπεύει να προχωρήσει μονομερώς ή με αιφνιδιασμούς.

Αναζητείται κοινά αποδεκτή λύση για τις συντάξεις

«Είχα χθες συζήτηση με τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον Όλαφ Σόλτς για το θέμα των συντάξεων. Παρουσίασα τα διαθέσιμα στοιχεία. Η συζήτηση θα συνεχιστεί με στόχο να φτάσουμε σε μια κοινώς αποδεκτή λύση», είπε ο υπουργός Οικονομικών και προσέθεσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί η περικοπή των συντάξεων έχει συμβολική σημασία, αφού δεν θα βελτιώσει την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος». Επανέλαβε δε ότι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς δεν θα επηρεάσει το σύστημα μετά το 2030.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως οι θεσμοί ενδιαφέρονται για το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου του 2019 και την κοστολόγηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Αναφορικά με το θέμα των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανησυχία των επενδυτών ότι επιδρούν στην ανάπτυξη, τόνισε ότι ήδη έχει πιαστεί ο στόχος. «Ακόμα και αν δεν κάναμε τίποτε άλλο, αυτό θα έφτανε το 5% του ΑΕΠ το 2022», είπε. Ξεκαθάρισε δε πως η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και πως αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν θα έχετε εκπλήξεις», ανέφερε.

Εστιάζοντας στις μακροοικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος είπε πως θα εξελιχτούν όλα ομαλά το επόμενος έτος. «Είμαι αισιόδοξος για τον μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης», τόνισε.

Για τις τράπεζες ο υπουργός τόνισε πως διερευνώνται αποτελεσματικοί τρόποι για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, σε σχέση με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό για την ελληνική οικονομία, αλλά η φύση του είναι πολύ διαφορετική και πιο σύνθετη σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία», είπε.

Έξοδος στις αγορές και Σκοπιανό

Για την επομένη έξοδο της Ελλάδος στις αγορές ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε αφενός πως ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν υπονόησε πως δεν μας ενδιαφέρει η επιστροφή στις αγορές διότι έχουμε το ταμειακό μαξιλάρι και αφετέρου σημείωσε πως ο ΟΔΔΗΧ θα παρουσιάσει έως το τέλος του χρόνου την στρατηγική των εκδόσεων για το 2019.

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα η υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές, δήλωσε ότι «η Eldorado είναι ειδική περίπτωση».

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών στο Σκοπιανό και η άποψη που εξέφρασε πως ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας θα αναβαθμισθεί μετά από μια συμφωνία με τα Σκόπια για το ζήτημα του ονόματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ