ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία ότι σήμερα θα κλειδώσει η συμφωνία για το σύνολο των προαπαιτούμενων

Αισιοδοξία ότι σήμερα θα κλειδώσει η συμφωνία για το σύνολο των προαπαιτούμενων
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αισιοδοξία ότι σήμερα θα κλειδώσει η συμφωνία με τους θεσμούς για το σύνολο των προαπαιτούμενων εξέφρασαν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μετά την μαραθώνια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Μέχρι στιγμής έχει υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), ωστόσο παραμένουν εκκρεμότητες στο ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για το λόγο αυτό οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα παραμείνουν στην Ελλάδα και σήμερα Παρασκευή και θα αναχωρήσουν αύριο Σάββατο.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι η ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου με τα προαπαιτούμενα ως την Τρίτη και η εκταμίευση της δόσης ου 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου. «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας εξερχόμενο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», λίγο μετά τις 2:30 το πρωί.

Σε σχέση με το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας συμφωνήθηκε στο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών. Συμφωνία υπήρξε και στο θέμα του ΑΔΜΗΕ οπού τελικά αποφασίστηκε η είσοδος στρατηγικού επενδυτή.Ο ΑΔΜΗΕ θα ελέγχεται από εταιρεία στην οποία την πλειοψηφία των μετόχων θα ελέγχει το Δημόσιο, το οποίο επίσης θα διορίσει και την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του. Το μειοψηφικό πακέτο μετόχων της εταιρείας αυτής θα μπορεί να διατεθεί σε επενδυτές μέσω του χρηματιστηρίου.

Σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα κόκκινα δάνεια βασίζεται στο κυπριακό μοντέλο και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια. Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης.

Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών διαχείρισης οποίες θα αδειοδοτούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα λειτουργούν με βάση την ελληνική νομοθεσία, ενώ και για αυτές θα ισχύει και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στη φάση αυτή εξετάζεται το θέμα της ομαδοποίησης των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (π.χ ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες ,εταιρείες ακινήτων, λιανεμπορικές επιχειρήσεις κλπ.), αλλά και η οργάνωση της αγοράς, ήτοι η αυτόνομη λειτουργία των εταιρειών ή η σύμπραξη τους (joint ventures) με τις τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ