ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 87% των συνταξιούχων είναι άνω των 60 ετών

Το 87% των συνταξιούχων είναι άνω των 60 ετών
EUROKINISSI

Μείωση έως 70% παρουσιάζει ο ρυθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση λόγω των περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου, όταν παράλληλα διαπιστώνεται ότι σήμερα στη χώρα μας πλέον το 87% των συνταξιούχων είναι άνω των 60 ετών.

Εργαζόμενοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις αρνούνται να συνταξιοδοτηθούν γνωρίζοντας ότι την επόμενη μέρα θα υποστούν μεγάλη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου τους λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών συντάξεων με τις οποίες θα κληθούν να ζήσουν τα επόμενα χρόνια. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση έχουν μειωθεί κατά 40% στον ιδιωτικό τομέα και κατά 70% στο Δημόσιο.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας. Τα ευρήματα του συστήματος «Ήλιος» διαψεύδουν οικτρά και καταρρίπτουν το πάγιο επιχείρημά τους για τη θέσπιση σκληρών παρεμβάσεων στις αλυσιδωτές περικοπές όλων των συνταξιοδοτικών παροχών.

Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει ότι το 87% των συνταξιούχων (2.251.256) είναι άνω των 60 ετών, πως το 13% (318.785) είναι κάτω των 60 ετών, ότι η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 723 ευρώ και είναι η χαμηλότερη σε όλες τις χώρες της ΟΝΕ πως η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 172,10 ευρώ και πως το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 97,9 ευρώ!

Τέλος, από τη μελέτη των επιμέρους στοιχείων ανά ηλικία προκύπτει ότι οι συντάξεις των νέων σε ηλικία συνταξιούχων είναι οι χαμηλότερες, αφού αφορούν κυρίως συντάξεις λόγω θανάτου (συζύγων και τέκνων) και αναπηρίας (λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ