«Προειδοποιητικές» επιστολές σε 300.000 οφειλέτες κοινοποίησε η ΔΕΗ
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Επιστολές σε 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τις οποίες ειδοποιεί να ρυθμίσουν τις οφειλές του έχει στείλει το τελευταίο διάστημα η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να μειώσει το σύνολο των ανείσπρακτων χρεών που ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ.

Οι επιστολές της ΔΕΗ υπογράφονται από συνεργαζόμενους με αυτήν δικηγόρους. Με αυτές γίνεται γνωστό στους οφειλέτες το ποσό που παραμένει απλήρωτο και ειδοποιούνται για την πληρωμή του. Οι καταναλωτές θα πρέπει να απευθυνθούν σε κατάστημα της ΔΕΗ, όπου εκεί, ανάλογα με το οικονομικό τους προφίλ, τους προτείνονται λύσεις διακανονισμού. Το μέγιστο ύψος των δόσεων φτάνει τις 24.

Σημειώνεται πως η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί έναντι των τραπεζών με το στρατηγικό - επιχειρησιακό σχέδιο της McKinsey & Company για την είσπραξη εύρους ποσού από 690 εκατ. έως 1,1 δισ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς.

Στο σχέδιο της McKinsey & Company, περιγράφονται ο τρόπος και οι πηγές είσπραξης ανεξόφλητων ποσών. Έτσι για τα χρέη του Δημοσίου ύψους 301 εκατ. ευρώ συνίσταται ο συμψηφισμός με οφειλές της εταιρείας ώστε να εισπράξει 180-220 εκατ. ευρώ. Για πελάτες υψηλής τάσης που χρωστάνε 396 εκατ. ευρώ, προτείνονται μέθοδοι προσέγγισης για την είσπραξη 20-40 εκατ. ευρώ. Για ευάλωτους καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα ποσά ύψους 336 εκατ. ευρώ, προτείνεται η αποστολή ήπιων επιστολών.

Για την κατηγορία πελατών που είναι σε διακανονισμούς και τους χάνουν, το σχέδιο περιγράφει τις τηλεφωνικές οχλήσεις, την επανένταξή τους σε προγράμματα ρύθμισης αλλά και τις προειδοποιήσεις διακοπών. Τα χρέη τους είναι στα 472 εκατ. ευρώ και από αυτά είναι δυνατόν να εισπραχθούν 350-400 εκατ. ευρώ. Για πελάτες χαμηλής τάσης που δεν είναι σε ρύθμιση και οφείλουν ποσά έως 5.000 ευρώ, η ΔΕΗ δεσμεύεται να τους καλέσει στα καταστήματα ή και να προχωρήσει σε τηλεφωνικές ενοχλήσεις. Αυτοί έχουν οφειλές 1,1 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν 75- 220 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στην κατηγορία καταναλωτών μέσης τάσης με χρέη 98 εκατ. ευρώ, οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ για αυτούς τους λογαριασμούς θα τους καλέσουν σε συναντήσεις ώστε να μπορέσουν να βάλουν στα ταμεία μέσα από διακανονισμούς 30-50 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης