ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Moody’s ανέβαλε την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου

H Moody’s ανέβαλε την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανέβαλε την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου

Ο οίκος αναμενόταν χθες, Παρασκευή, να προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος σε «Β2». Η Moody’s είχε τελευταία φορά αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας μας στις 21 Φεβρουαρίου 2018, όταν και είχε δώσει «Β3» με θετικές προοπτικές (outlook).

Τότε ο οίκος είχε αναφέρει πως οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τις δυνατότητες για ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα εάν η καλή πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων διατηρηθεί πέραν από το τέλος του προγράμματος προσαρμογής, με αποτέλεσμα την υψηλότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη και την ταχύτερη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

«Η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω αν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες διαρκούσαν πέρα από το τέλος του προγράμματος και απέφεραν ή απέδιδαν θετικότερα αποτελέσματα από ό, τι αναμένεται επί του παρόντος, υπό τη μορφή ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και ταχύτερης μείωσης του δείκτη δημόσιου χρέους», ανέφερε η Moody’s. Ακόμη, σημείωνε πως και η ταχύτερη από την προσδοκώμενη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει έναυσμα για μια θετική αξιολόγηση.

Στον αντίποδα ο οίκος προειδοποιούσε πως η αξιολόγηση θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από πιέσεις αν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις της και τις μεταρρυθμισμένες που έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί προηγουμένως ή εάν επανεμφανιστούν οι εντάσεις με τους επίσημους πιστωτές για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ