ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις απεργίες-Οι περικοπές συντάξεων το πιο αντιδημοφιλές μέτρο

ΕΚΤ: Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στις απεργίες-Οι περικοπές συντάξεων το πιο αντιδημοφιλές μέτρο
EUROKINISSI

Οι περικοπές στις συντάξεις δεν κατεβάζουν το κόσμο στα πεζοδρόμια μόνον στην Ελλάδα. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη σχεδόν 1 στις 2 γενικές απεργίες προκηρύσσεται λόγω των αντιδράσεων σε δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με μειώσεις συντάξεων και αποδοχών.

Έρευνα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ρίχνει φως στους λόγους προκήρυξης γενικών απεργιών στην ΕΕ και ειδικά στο σε ποιες δημοσιονομικές πολιτικές αντιδρούν περισσότερο οι πολίτες.

Η έρευνα είναι αποκαλυπτική και έχει διπλό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αφενός διότι κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση στην προκήρυξη απεργιών πανευρωπαϊκά, αφετέρου διότι αποδεικνύει πως οι Έλληνες απεργούν και διαμαρτύρονται περίπου για τους ίδιους λογούς που το κάνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Η ΕΚΤ διερεύνησε 159 επεισόδια γενικών απεργιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία για την περίοδο 1980-2006. Τα στοιχεία που αναλύθηκαν αφορούσαν τη χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η απεργία, την ακριβή ημερομηνία της απεργίας, το κυβερνών κόμμα, το επίμαχο ζήτημα της απεργίας και το αποτέλεσμα της απεργίας όσον αφορά στο τι κερδήθηκε.

Δεδομένου ότι οι βασικές κατηγορίες γεγονότων που προκάλεσαν τις απεργίες σχετίζονται με μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, τη λιτότητα ευρύτερα, την αύξηση φόρων, την ακολουθουμένη οικονομική πολική, κ.α, η έρευνα προσπάθησε να διακρίνει το εάν η απεργία συνδέεται με περικοπές δημόσιων δαπανών ή με αυξήσεις φόρων. Σε περιπτώσεις όπου η απεργία ήταν ενάντια σε έναν προϋπολογισμό λιτότητας που περιελάμβανε αλλαγές τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, η έρευνα χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία πως ήταν εναντίον και των δύο αυτών μετώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 159 επεισόδια γενικών απεργιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία για την περίοδο 1980-2006 τα 69 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα! Από τις 159 αυτές γενικές απεργίες διαπιστώθηκε πως οι 69 είχαν ως κίνητρο περικοπές δαπανών και οι 43 εξ αυτών πυροδοτήθηκαν από μειώσεις στις συντάξεις. Εξαιρουμένης της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου και της Νορβηγίας, καταγράφηκαν 85 επεισόδια γενικών απεργιών εκ των οποίων τα 40 υποκινήθηκαν από περικοπές δαπανών και τα 23 αφορούσαν σε περικοπές στις συντάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ