ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξησε τα επιτόκια η Fed - Τι προβλέπει για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Αύξησε τα επιτόκια η Fed - Τι προβλέπει για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ
Reuters

Σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης προχώρησε την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Πρόκειται για τον τρίτο γύρο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής εντός του 2018, έπειτα από τον οποίο κύριο επιτόκιο διαμορφώνεται στο εύρος 2% - 2,25%.

Τα επιτόκια βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο σημείο μετά τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008.

Η απόφαση της Fed, έπειτα από διήμερη συνεδρίαση, ήταν ομόφωνη.

Επιπλέον το σκεπτικό της κεντρικής τράπεζας αφήνει να εννοηθεί ότι αναμένεται μία νεά αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) προβλέπουν μια ακόμα αύξηση το 2018, τρεις το 2019 και μια ακόμα το 2020.

Ακόμη θεωρεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ταχύτερο από το αναμενόμενο 3,1% φέτος και θα συνεχίσει να αυξάνεται με μέτριο ρυθμό για τουλάχιστον άλλα τρία χρόνια, λόγω της σταθερής χαμηλής ανεργίας και του σταθερού πληθωρισμού κοντά στο στόχο του 2%.

«Η αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται (...) η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με ισχυρό ρυθμό», αναφέρει η Fed στη δήλωσή της.

Η Fed αφαίρεσε την έκφραση ότι «η στάση της νομισματικής πολιτικής παραμένει διευκολυντική».

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτίμησαν ότι η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα ότι μπορεί να κινηθεί πιο ελεύθερα από τον τριμηνιαίο ρυθμό των αυξήσεων. Άλλοι θεωρούν ότι είναι μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξουν λιγότερες αυξήσεις από ό, τι αναμενόταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ