ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, επηρεάζοντας και τα ελληνικά

Εκτινάχθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, επηρεάζοντας και τα ελληνικά
REUTERS/ file photo

Τοξική για τα ιταλικά ομόλογα, αλλά και για τα ελληνικά, αποδεικνύεται η συμφωνία της ιταλικής Λέγκας και των Πέντε Αστέρων για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2019, με τις αγορές να αντιδρούν αρνητικά και την απόδοση του διετούς ιταλικού ομολόγου να εκτοξεύεται.

Δεδομένου ότι οι Βρυξέλλες ζητούσαν από την Ιταλία ένα προϋπολογισμό με πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή ένα προϋπολογισμό που θα διασφαλίζει ότι η Ρώμη δεν θα έχει ανάγκη να δανειστεί πρόσθετα από τις αγορές το 2019, ωστόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία προτίμησε να παρουσιάσει έναν επεκτατικό προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε χαιρέτισε τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό, λέγοντας πως «η κυβέρνηση της αλλαγής σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση για όλη τη χώρα». Στελέχη του κινήματος των Πέντε Αστέρων δήλωναν από χθες πως δεν ανησυχούν για την πιθανή αρνητική αντίδραση της αγοράς. «Δεν μας τρομάζουν οι αγορές, δεν μας τρομάζει το spread», δήλωσε ο γερουσιαστής του Κινήματος, Στέφανο Πατουέλι.

Ωστόσο, σήμερα η αντίδραση των αγορών ήταν βίαιη. Η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου σημείωσε ημερήσια αύξηση 40% από το 0,78% στο 1,12%. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 9,49% σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση και πλέον διαμορφώνεται στο 3,18%.

Για ακόμη μια φορά η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ιταλίας επέδρασε αυτόματα και στο ελληνικό χρέος. Η απόδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου καταγράφει αύξηση 4,10% σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση και διαμορφώνεται στο 3,28%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,14% και είναι υψηλότερα κατά 2,65% σε σχέση με χθες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ