ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Τι θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης

Eurogroup: Τι θα βρεθεί στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, οι διεθνείς ισοτιμίες και η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Το σημερινό Eurogroup θα πραγματοποιήσει μια θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, εστιάζοντας στους λεγόμενους εθνικούς αυτόματους σταθεροποιητές. Οι υπουργοί Οικονομικών θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες από το εθνικό επίπεδο.

Οι εθνικοί αυτόματοι σταθεροποιητές, που περιλαμβάνουν τα συστήματα φορολόγησης και παροχών, είναι οι πρώτες γραμμές άμυνας όταν μια χώρα αντιμετωπίζει οικονομικούς κλυδωνισμούς, γι’ αυτό και πρέπει να λειτουργούν αποτελεσματικά. Οι αυτόματοι σταθεροποιητές είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε μια νομισματική ένωση, διότι τα κράτη αυτή δεν έχουν τη δυνατότητα να βασίζονται στις δικές τους νομισματικές και συναλλαγματικές πολιτικές για να εξουδετερώνουν τους κλυδωνισμούς.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν μια συζήτηση εν όψει των συνόδων της G20 και του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθούν στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 11-12 Οκτωβρίου και στις 12-14 Οκτωβρίου αντίστοιχα, εστιάζοντας στις εξελίξεις στο πεδίο των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Να σημειωθεί πως το θέμα αυτό συζητείται τακτικά από τους υπουργούς εν όψει σημαντικών διεθνών συνόδων.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) και θα επικεντρωθούν σε δύο πτυχές της μεταρρύθμισης, ήτοι στην επανεξέταση της εργαλειοθήκης του ESM, με έμφαση στην αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέσων και τα κριτήρια επιλεξιμότητάς τους και στον ρόλο του ESM στη διαχείριση και την πρόληψη κρίσεων. Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ESM εντάσσεται στην εντολή που έλαβε το Eurogroup από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης τον Ιούνιο, όπου οι ηγέτες ζήτησαν από το Eurogroup να συμφωνήσει τους όρους για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΕΜΣ έως τον Δεκέμβριο του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ