ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Cisco: ήρθε η ώρα να κάνουμε πράγματα στην Ελλάδα

Cisco: ήρθε η ώρα να κάνουμε πράγματα στην Ελλάδα
Santiago Solanas

«Υπάρχει μία σημαντική διάθεση για επενδύσεις σε τομείς που σχετίζονται με υποδομές, όπως είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματιστηρίου. Και η Cisco είναι από τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει ένα θετικό momentum στην Ελλάδα».

Ο Santiago Solanas, αντιπρόεδρος της Cisco, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και των λύσεων για ψηφιακές υποδομές, με περιοχή ευθύνης τη Nότια Ευρώπη και τη Γαλλία, δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις νέες ευκαιρίες που κάνουν την εμφάνισή τους.

«Παραμείναμε στην Ελλάδα όταν η χώρα ήταν σε βαθιά οικονομική κρίση. Τώρα που η οικονομία αρχίζει να επιταχύνει, είμαστε έτοιμοι προκειμένου να κάνουμε πολλά πράγματα» σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού κολοσσού.

Η συνάντηση μας με τον κ. Solanas έγινε στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα την Αμερική, όπου η Cisco φιλοξενήθηκε στο περίπτερο της Αμερικής και του Ελληνοαμερικανικού επιμελητήριου.

«Ήταν μία πολύ θετική εμπειρία η παρουσία μας στη ΔΕΘ» τονίζει ο κ. Solanas. «Και είναι πολύ σημαντικό ότι φαίνεται πως υπάρχει δέσμευση τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από τους δήμους, αλλά και από τις εταιρείες, προκειμένου να επενδύσουν», σπεύδει να προσθέσει το στέλεχος της Cisco. Ο ίδιος βλέπει ότι έχει ξεκινήσει προσπάθεια για επενδύσεις στις δικτυακές υποδομές, την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, αλλά και τις «έξυπνες» επιχειρήσεις, όπου ο αμερικανικός κολοσσός έχει λύσεις, προκειμένου να βοηθήσει ώστε τόσο οι φορείς του δημοσίου τομέα, όσο και οι εταιρείες να αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τις ψηφιακές τεχνολογίες.

«Είναι πολύ σημαντικό ο δημόσιος τομέας να δώσει ένα σήμα προς τον ιδιωτικό ότι η χώρα έχει επανέλθει», δηλώνει ο κ. Solanas. «Τέτοιου είδους μηνύματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους».

Ένα σημαντικό κομμάτι της παρουσίας της Cisco στη ΔΕΘ αφορούσε την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. «Πολλοί δήμοι στην Ελλάδα δείχνουν ενδιαφέρον για λύσεις που αφορούν τις "έξυπνες" πόλεις», επισημαίνει ο κ. Solanas, σπεύδοντας να προσθέσει ότι η Cisco μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις, οι οποίες αναπτύσσονται και υλοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επειδή οι λύσεις έχουν ήδη δοκιμαστεί, η περίοδος «εκμάθησης» και δοκιμών μπορεί να μειωθεί, κάτι που σημαίνει ότι οι δήμοι στην Ελλάδα μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία υλοποίησης «έξυπνων» λύσεων. Σημειωτέον πως η Cisco έχει εκτενή συνεργασία με τον δήμο Τρικκαίων, υλοποιεί σχετικές λύσεις και στον δήμο Χαλκίδας, ενώ συνεργάζεται ακόμη με τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης -όπως και στα Τρίκαλα- για την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών.

«Η πόλη μπορεί να εξελιχθεί σε μία πλατφόρμα ανάπτυξης με την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Έχει πλέον τη δυνατότητα να αναπτυχθεί με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς», επισημαίνει ο κ. Solanas. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δικτυακές υποδομές αποτελούν ένα ιδιαίτερο κρίσιμο θέμα για την «έξυπνη» πόλη.

«Οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι το δίκτυο θα είναι εκεί και θα εξυπηρετεί τους χρήστες. Όμως, η αύξηση στην κίνηση, λόγω των νέων ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρουν οι δήμοι και διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών, είναι τρομακτική. Και η αναβάθμιση των δικτύων είναι απαραίτητη, προκειμένου οι υποδομές να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν τόσο όσον αφορά τις επιδόσεις και την ταχύτητα, όσον και τον τομέα της ασφάλειας», τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Cisco.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ