ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιθώριο 91 ημερών για αποπληρωμή «φεσιών» του Δημοσίου με πόρους του ESM

Περιθώριο 91 ημερών για αποπληρωμή «φεσιών» του Δημοσίου με πόρους του ESM
PIXABAY

Περιθώριο έως το τέλος Δεκεμβρίου έχει η κυβέρνηση προκειμένου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου με πόρους που έχει λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των εκκρεμών επιστροφών φόρων, τον Ιούλιο του 2018 ανέρχονταν σε 2,725 δισ. ευρώ, από 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016, σημειώνοντας μείωση κατά 4,68 δισ. ευρώ, ήτοι 63% περίπου.

Τον Αύγουστο του 2018 μεταφέρθηκε στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης η τελευταία χρηματοδότηση για την καταβολή οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η προθεσμία για την απορρόφηση της χρηματοδότησης αυτής παρατάθηκε ως το Δεκέμβριο του 2018. Έτσι, εκτιμάται ότι οι φορείς θα μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους ως το τέλος του 2018.

Να σημειωθεί πως μέχρι και το Μάιο οι θεσμοί ζητούσαν από την Ελλάδα τον μηδενικό των «φεσιών» του Δημοσίου κάτι που αποδείχτηκε αδύνατον, καθώς το Δημόσιο δημιουργεί διαρκώς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ