ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με «ελληνική» ατζέντα η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ινδονησία

Με «ελληνική» ατζέντα η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ινδονησία
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στο Μπαλί της Ινδονήσιας θα βρεθεί την επομένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προκειμένου να μετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζα που θα διεξαχθεί στην ασιατική χώρα.

Αν και η Ινδονήσια δοκιμάζεται από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό και το φονικό τσουνάμι που στοίχησε τη ζωή σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους, ωστόσο το ΔΝΤ δεν ανέβαλε τη σύνοδο του στο Μπαλί, στέλνοντας μήνυμα στήριξης στη δοκιμαζόμενη χώρα.

Τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσουν στην Ινδονησία στενοί συνεργάτες του -μεταξύ των οποίων και η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου-με την ελληνική αποστολή να έχει επαφές τόσο με την ηγεσία του ΔΝΤ όσο και με άλλες εθνικές αποστολές.

Μάλιστα, η Ελλάδα θα απασχολήσει «διπλά» τις εργασίες της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής (International Monetary and Financial Committee - IMFC) του ΔΝΤ. Στο IMFC θα γίνει αφενός αναφορά στην ελληνική πρόοδο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου θα αποφασισθεί η εις βάθος αναθεώρηση (Review of Conditionality and Design of Fund-supported Programs ) του πλαισίου εμπλοκής και επιτήρησης του ΔΝΤ (η πρώτη μετά το 2002) με το νέο πλαίσιο να ενσωματώνει πολλές «εμπειρίες» από την Ελλάδα.

Από την οκταετή εμπλοκή του ΔΝΤ σε Ελλάδα και ευρωζώνη εξήχθησαν κρίσιμα συμπεράσματα για τις ανεπάρκειες του Ταμείου. Δεδομένου πως τα προγράμματα του ΔΝΤ πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις και προβλέψεις, διαπιστώθηκε πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στο συγκεκριμένο μέτωπο. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το ΔΝΤ υπήρξε πολύ αισιόδοξο στις εκτιμήσεις τους για την οικονομική ανάπτυξη εξωραΐζοντας τις προβλέψεις του για τη βιωσιμότητα του χρέους. Έτσι, το 2010 χαρακτήρισε ως βιώσιμο ένα μη βιώσιμο χρέος, το οποίο μάλιστα διογκώθηκε ταχύτερα, όταν τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα οδήγησαν σε βαθειά και παρατεταμένη ύφεση.

Αυτές οι εμπειρίες θα βαρύνουν στις αποφάσεις της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής ώστε να υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες εμπλοκής και επιτήρησης του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ