ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις 19 Νοεμβρίου «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Στις 19 Νοεμβρίου «κλειδώνουν» οι αποφάσεις για τις συντάξεις
EPA

Στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, με βασικό αντικείμενο την εμβάθυνση της ευρωζώνης αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα.

Ο Μάριο Σεντένο έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα προς την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι η περικοπή των συντάξεων είναι δημοσιονομικό και όχι διαρθρωτικό μέτρο και το ίδιο πλέον εκφράζουν και πηγές από την Γερμανία που πλέον αφήνουν περιθώρια ακύρωσης των ψηφισμένων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θέτει ως προϋπόθεση για αυτό να υπάρχουν αποδείξεις ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 θα επιτευχθούν, αλλά και να παρασχεθούν δεσμεύσεις ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν πισωγυρίσματα και υπαναχωρήσεις σε δεσμεύσεις και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ιταλία φορτίζουν το κλίμα επηρεάζοντας και τις αποφάσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η κοινοβουλευτική ομάδα των Γερμανών Συντηρητικών δεν θα ανταποκριθεί στο ελληνικό αίτημα άμεσα, θέλοντας να αποσπάσει πολιτικά οφέλη κατά τις εκλογές στη Βαυαρία στις 14 Οκτωβρίου.

Έτσι, αναζητείται μια ενδιάμεση λύση η οποία θα επιτρέπει στην Αθήνα να ικανοποιήσει εν μέρει τα σχέδιά της, αλλά παράλληλα δεν θα εμφανίζεται στο Βερολίνο ως πλήρης ανατροπή των συμφωνηθέντων. Στη βάση αυτή, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διπλό σενάριο για τις συντάξεις και στα στοιχεία που θα στείλει η Ελλάδα στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 19 Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού 2019.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ