Τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ανησυχία των επενδυτών πως κάποιες ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια και πως αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα δημόσια στήριξη, έχει οδηγήσει σε μαζικό ξεπούλημα τους τραπεζικούς τίτλους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το κλίμα επιβάρυνε και η έκθεση της Goldman Sachs η οποία υποστήριξε πως «η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει οποιοδήποτε σοκ –εσωτερικό ή εξωτερικό, οικονομικής ή πολιτικής φύσεως- παραμένει περιορισμένη».

Οι πιέσεις επικεντρώνονται στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία είναι σε ανοικτές συζητήσεις με τον SSM για την ενίσχυση των κεφαλαίων της. Μαζικές πωλήσεις σημειώνονται και στη μετοχή της Eurobank, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μετοχές εάν κλιμακώνονταν τα προβλήματα.

Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-27,8% στα 1,1840 ευρώ), η Eurobank (-16,8% στα 0,5240 ευρώ), η Εθνική Τράπεζα (-7% στα 1,5560 ευρώ) και η Alpha Bank (-5,6% στα 1,5550 ευρώ).

Η κάθετη πτώση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άνοιξε τη συνεδρίαση στο 1,6400 ευρώ οδήγησε σε παρέμβαση του διευθύνοντα σύμβουλου της τράπεζας, Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας θα γίνει μέσω ειδικού ομολόγου που δεν θα οδηγεί σε απίσχνανση (non-dilutive capital instrument issuance) τους υφιστάμενους μετόχους.

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 659,74 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,152%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 57 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 13 μετοχές, 72 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές σημειώνουν πως εάν το ΧΑΑ χάσει τα επίπεδα των 660 μονάδων η επόμενη ισχυρή καθοδική στήριξη είναι στις 540 μονάδες.

Διαβάστε επίσης