ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισθητή αύξηση των οφειλών του Δημοσίου τον Αύγουστο

Αισθητή αύξηση των οφειλών του Δημοσίου τον Αύγουστο
Pixabay

Τον Αύγουστο του 2018 μεταφέρθηκε στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης η τελευταία χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, η προθεσμία για την απορρόφηση της χρηματοδότησης αυτής παρατάθηκε ως το Δεκέμβριο του 2018 ώστε να δοθεί χρόνος στους φορείς να την απορροφήσουν. Ωστόσο, στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν αύξηση τόσο των οφειλών των φορέων της γενικής κυβέρνησης όσο και των εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Αύγουστο.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 3,036 δισ. ευρώ, από 2,730 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης οι οφειλές από 1,940 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου αυξήθηκαν σε 1,974 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν κατά 272 εκατ. ευρώ, στα 1,062 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.

Το γεγονός πως τα «φέσια» του Δημοσίου αντί να μειώνονται αυξάνονται, είναι ενδεικτικό της στάσης πληρωμών που ακολουθεί η κυβέρνηση για να συντηρεί το μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα.

Και αυτή η πολιτική είναι σε βάρος του συστήματος υγείας και των συνταξιούχων. Είναι χαρακτηριστικό πως οι οφειλές των νοσοκομείων ανήλθαν στα 396 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, από 374 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αυξήθηκαν στα 876 εκατ. ευρώ, από 861 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ