ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Κίνδυνοι από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα

Moody's: Κίνδυνοι από την παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα
EUROKINISSI

Στην προειδοποίηση πως η εγχώρια πολιτική και η κοινωνική αστάθεια στην Ελλάδα παραμένουν οι βασικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, σε ανάλυση που εξέδωσε με αφορμή την πρόσφατη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.

«Μια ενδεχόμενη παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των capital controls, θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές εκροές καταθέσεων», προειδοποιεί η Moody's, η οποία ωστόσο χαρακτηρίζει πιστωτικά θετική (credit positive) για τις τράπεζες την άρση των capital controls για τις αναλήψεις μετρητών εντός της χώρας.

Σύμφωνα με τον οίκο οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές της χώρας και η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες επέτρεψαν την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. «Αυτό πιθανότατα θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και θα βοηθήσει τις τράπεζες να βελτιώσουν το προφίλ χρηματοδότησής τους», αναφέρει ο οίκος.

Κατά την Moody's η ουσιαστική μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση μέσω του ELA σηματοδοτεί τη βελτίωση σε όρους ρευστότητας τα τελευταία τρίμηνα. Όπως αναφέρει ο οίκος, στη μείωση του ELA συνέβαλε η αύξηση των καταθέσεων, αλλά και η αύξηση του δανεισμού των τραπεζών από τη διατραπεζική αγορά και τα repos.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η μείωση του ELA στηρίζει τα καθαρά περιθώρια επιτοκιακού κέρδους, καθώς τόσο τα repos όσο και οι νέες καταθέσεις έχουν χαμηλότερο επιτόκιο από τον περισσότερο ακριβό ELA, ο οποίος κοστίζει περίπου 1,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ