ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπροσαρμογή ΕΝΦΙΑ: Ποια νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν

Αναπροσαρμογή ΕΝΦΙΑ: Ποια νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν
EUROKINISSI

Στην αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το πρώτο εξάμηνο του 2019, προχωρά εκ νέου το υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη το αρμόδιο τμήμα αντικειμενικών αξιών έχει πιάσει δουλειά και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει υποβάλει τις προτάσεις του στην πολιτική ηγεσία. Συγκεκριμένα, θα υποβληθεί σχέδιο αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης σε όσες περιοχές παρατηρούνται στρεβλώσεις καθώς και σε αυτές που οι τιμές ζώνης δεν άλλαξαν το 2018, εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τη διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης θα αναλάβουν και πάλι οι ειδικοί εκτιμητές ακινήτων, που αυτή τη φορά θα έχουν περισσότερο χρόνο για να παραδώσουν το έργο τους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να αναζητήσουν περισσότερα στοιχεία αγοραπωλησιών και να εκτιμήσουν τις συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και το 2020 εφόσον αυτό χρειαστεί, καθώς το ψηφιακό σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών με τις εμπορικές αξίες δεν είναι ακόμα έτοιμο.

Αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ

Σε περίπτωση που αλλάξουν οι τιμές ζώνης, θα υπάρξουν αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή οι συντελεστές που θα χρησιμοποιηθούν στη φετινή εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν τόσο το 2019 όσο και το 2020 επιβαρύνοντας κάποια και ελαφρύνοντας άλλα νοικοκυριά.

Δηλαδή αυτό που αναφέρουν οι μεσίτες, είναι ότι σε περιοχές όπως το Μαρούσι, η Κηφισιά, η Φιλοθέη και ο Παπάγος οι τιμές ζώνης πρέπει να μειωθούν προκειμένου να εναρμονιστούν με τις πραγματικές τιμές. Αντίθετα, αναμένονται εκ νέου αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές όπως η Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα. Όπως προκύπτει από στοιχεία μεσιτικών, σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι εμπορικές τιμές είναι χαμηλότερες κατά 50%- 60% συγκριτικά με τις τιμές ζώνης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου οι αξίες προσγειώθηκαν, παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες διαφορές, ενώ ακολουθούν οι ακριβές περιοχές, όπου παρά τις μειώσεις που έγιναν στις τιμές ζώνης, η απόσταση σε σχέση με την πραγματικότητα στην αγορά παραμένει μεγάλη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ