ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διαδικασίες εξπρές η επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ

Με διαδικασίες εξπρές η επιστροφή φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ

Νόμος του κράτους είναι πλέον η άμεση επιστροφή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ή του ΦΠΑ φυσικών και νομικών προσώπων, συνολικού ποσού μέχρι και 10.000 ευρώ.

Με το που θα δημοσιευθεί ο νόμος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι εκκρεμείς υποθέσεις θα διευθετηθούν άμεσα αρκεί να μην έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

Όπως δήλωσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η διαδικασία αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους πολίτες, οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσθετη ρευστότητα, ενώ θα μειωθεί ο όγκος των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως πλέον δίνεται η δυνατότητα στους ελεγκτές να απαλλαγούν από πολλές υποθέσεις ήσσονος σημασίας και να εστιάσουν σε υποθέσεις επιστροφής φόρου άνω των 10.000 ευρώ, αλλά και σε άλλους σημαντικότερους ελέγχους.

Ξεκαθάρισε τέλος πως διασφαλίζεται και το δικαίωμα των φορολογικών αρχών να διεξάγουν δειγματοληπτικά σε μεταγενέστερο χρόνο ελέγχους, διαφυλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο συμφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ