ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ασανσέρ» οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων

«Ασανσέρ» οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων
REUTERS/ file photo

Όταν μία χώρα θεωρείται αξιόπιστη από τις αγορές τα ομόλογά της δεν παρουσιάζουν διακυμάνσεις και μεγάλη μεταβλητότητα.

Η Ελλάδα έχει βιώσει αυτή την πραγματικότητα και πλέον την βιώνει και Ιταλία. Η σύγκρουση της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για τις βασικές παραδοχές του προϋπολογισμού 2019 έχει προκαλέσει μεγάλη νευρικότητα στα ιταλικά assets και έχει εκτοξεύσει τη μεταβλητότητα.

Σήμερα η απόδοση του ιταλικού διετούς ομολόγου σημειώνει άνοδο 14,54% σε σχέση με χθες και διαμορφώνεται στο 1,4%. Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,41%, ήτοι 2,62% υψηλότερα σε σχέση με χθες.

Οι προειδοποιήσεις των αναλυτών είναι πάρα πολύ ηχηρές καθώς αναφέρουν ότι αν το κόστος δανεισμού της Ιταλίας στην δεκαετία ξεπεράσει το 4% τότε το τεράστιο ιταλικό χρέος θα καταστεί μη βιώσιμο.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον τα ελληνικά ομόλογα δέχονται διαρκώς πιέσεις με τους επενδυτές να ταυτίζουν τον ελληνικό κίνδυνο με τον ιταλικό.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,506%, επίπεδα απαγορευτικά. Που σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουν να προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ