ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρολφ Στράους: Τα δάνεια του ESM προς την Ελλάδα δεν θα κουρευτούν ποτέ

Ρολφ Στράους: Τα δάνεια του ESM προς την Ελλάδα δεν θα κουρευτούν ποτέ
OEE

Κατηγορηματικός πως τα δάνεια του ESM προς την Ελλάδα δεν θα κουρευτούν ποτέ εμφανίσθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράους μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Tiroler Tageszeitung.

Στην αναφορά του δημοσιογράφου ότι στην περίπτωση της Ελλάδας πολλοί αμφιβάλλουν ότι το τεράστιο βουνό του ελληνικού χρέους μπορεί ποτέ να απομακρυνθεί και πως το κούρεμα χρέους θα ήταν πιο ειλικρινής προσέγγιση, ο Ρολφ Στράους απάντησε ως εξής:

«Όχι, δεν υπήρξε ποτέ και δεν θα υπάρξει κούρεμα για τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Υποθέτουμε ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει πλήρως τα δάνειά της, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών επιτοκίων. Δεν χρηματοδοτούμε το αδύνατο, αλλά το εφικτό».

Στην ίδια βάση ανέφερε πως η Ελλάδα επωφελείται από τις πολύ μεγάλες διάρκειες αποπληρωμής του χρέους της και από την αναβολή καταβολής τόκων και χρεολυσίων για τα επόμενα χρόνια. «Χάρη στις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα έχει καταφέρει τώρα να ξαναβάλει μπρος την οικονομία της», ανέφερε σχετικά.

Στην ίδια βάση υποστήριξε πως η επιτυχία της προσέγγισής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αντανακλάται και στις άλλες χώρες με προγράμματα , όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος.

«Τώρα έχουν υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ΕΕ και έχουν προχωρήσει σε πρόωρες αποπληρωμές τόσο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και σε εμάς, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ισπανίας», υπογράμμισε ο Ρολφ Στράους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ