ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις, αλλά και λύση για τις συντάξεις αναζητά η κυβέρνηση στην Ασία

Επενδύσεις, αλλά και λύση για τις συντάξεις αναζητά η κυβέρνηση στην Ασία
EPA

Σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, όπου θα βρεθεί αύριο και μεθαύριο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει να καθησυχάσει τους επενδυτές για την ελληνική οικονομία, ενώ στο τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στο εξωτικό Μπαλί της Ινδονησίας για την ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ θα έχει νέο κύκλο επαφών με επενδυτές, με σκοπό να προσελκύσουν κεφάλαια που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τα οποία θα τοποθετηθούν στην έκδοση κρατικού ομολόγου όταν και εφόσον αυτή αποφασιστεί. Το ταξίδι έχει οργανώσει η Goldman Sachs και αποτελεί συνέχεια του προγράμματος των συναντήσεων που έχει ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο από το καλοκαίρι (Βοστώνη, Νέα Υόρκη) με διαχειριστές κεφαλαίων, τραπεζίτες και ξένα funds με σκοπό τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης.

Στη Συνοδό του ΔΝΤ ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί για μια ακόμη φορά το ελληνικό αίτημα της ακύρωσης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων το 2019. Το Ταμείο επιμένει στην εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση και δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε ακύρωση ή αναστολή του μέτρου.

Εκτός από το φλέγον θέμα των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να συζητήσει με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων τόσο του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ. Μετά και την πληρωμή της δόσης που έληγε μέσα στον Σεπτέμβριο, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στο ΔΝΤ έχουν περιοριστεί οριακά κάτω από τα 10 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, περίπου τα 5 δισ. ευρώ τοκίζονται με επιτόκιο της τάξεως του 4,9%.

Αυτό το τμήμα του δανείου (ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του) θέλει να αποπληρώσει η Ελλάδα, καθώς με μια κίνηση θα μειώσει σημαντικά το συνολικό κονδύλι για τους τόκους. Τα χρήματα θα προέλθουν από το μαξιλάρι ασφαλείας το οποίο έχει δημιουργηθεί κατά κύριο λόγο με τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης τα οποία και κοστίζουν στον ελληνικό προϋπολογισμό περίπου 1,7% τον χρόνο.

Στο Μπαλί πρόκειται να παρευρεθούν ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο στενός συνεργάτης του Μπενουά Κερέ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ο επικεφαλής των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (EuroWorking Group) Χανς Βίλμπριφ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ