ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

CNBC: Η Ιταλία θα είναι η επόμενη Ελλάδα

CNBC: Η Ιταλία θα είναι η επόμενη Ελλάδα
REUTERS/Tony Gentile

«Φουντώνουν» τα σενάρια στον διεθνή Τύπο για ένα ενδεχόμενο οικονομικό κραχ στην Ιταλία, με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC, να δημοσιεύει εκτενές άρθρο τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα μοιάζει να έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη τη Ελλάδας το 2015.

Στο σχετικό άρθρο που τιτλοφορείται «Η Ιταλία θα είναι η επόμενη Ελλάδα;», το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο σημειώνει πως τα «τα ιταλικά ομόλογα αποτελούν ολοένα και πιο ριψοκίνδυνη επένδυση» κι ότι «τείνουν να είναι όσο επικίνδυνα και τα ελληνικά».

Όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, μόνο τα ομόλογα της Ελλάδας έχουν αυτή τη στιγμή υψηλότερη απόδοση από την Ιταλία, καθώς τόσο της Πορτογαλίας όσο και της Ισπανίας κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Η διαφορά ανάμεσα στις αποδόσεις των τεσσάρων χωρών υποδηλώνει ότι Ελλάδα και Ιταλία εμφανίζονται πολύ πιο επικίνδυνες από ό,τι η Πορτογαλία και η Ισπανία», τονίζει ο συντάκτης του σχετικού άρθρου – ανάλυσης.

cnbc italia

Παράλληλα, το αμερικανικό δίκτυο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το ιταλικό δημόσιο χρέος, σημειώνοντας πως συνιστά «την κορυφαία ανησυχία των επενδυτών» και τούτο γιατί η αύξηση των δαπανών εκτιμάται ότι δεν θα βοηθήσει στη μείωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αγγίζει τα 2,3 τρισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ