ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 βλέπει το ΔΝΤ

Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019 βλέπει το ΔΝΤ
IMF Staff Photograph

Χαμήλωσε το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2019, προειδοποιώντας για «σύννεφα στον ορίζοντα».

Ο Μορίς Όμπστφελντ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ παρουσιάζοντας σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) αναθεώρησε από το 3,9% στο 3,7% την πρόβλεψη του Ταμείου για την αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ το 2019.

«Υπάρχουν σύννεφα στον ορίζοντα. Η ανάπτυξη έχει αποδειχθεί λιγότερο ισορροπημένη από ότι ελπίζαμε», ανέφερε ο Όμπστφελντ, σημειώνοντας πως σε πολλές μεγάλες οικονομίες, η ανάπτυξη υποστηρίζεται από πολιτικές που θεωρούνται μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Ενδεικτικά έφερε ως παράδειγμα την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η οποία όπως είπε είναι ενισχυμένη από μια φιλοκυκλική δημοσιονομική δέσμη μέτρων, αλλά θα φρενάρει όταν κάποια μέρη των δημοσιονομικών κινήτρων αντιστραφούν. Το ΔΝΤ υποβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2019 στο 2,5%, λόγω των προσφάτως θεσπισθέντων δασμών σε ένα ευρύ φάσμα εισαγωγών από την Κίνα και των αντίποινων της Κίνας.

Αλλά και για την Κίνα υποβάθμισε στο 6,2% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019, υπογραμμίζοντας πως αν και οι κινεζικές πολιτικές είναι πιθανό να αποτρέψουν μια ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανάπτυξης, ωστόσο αυτό θα γίνει σε βάρος των εσωτερικών δημοσιονομικών ανισορροπιών.

Για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το ΔΝΤ βλέπει πως το 2019 θα ανέλθει στο 1,9% του ΑΕΠ, ήτοι 0,1% χαμηλότερα σε σχέση με ότι προέβλεπε τον Απρίλιο. Για την Γερμανία βλέπει ανάπτυξη 1,9%, για την Γαλλία ανάπτυξη 1,6% και για την Ιταλία ανάπτυξη 1%. Η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πως το ΑΕΠ της Βρετανίας θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2019.

Ο Μορίς Όμπστφελντ έδειξε ανησυχία για το ότι οι μηχανισμοί πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της παγκόσμιας πολιτικής υποβάλλονται σε πιέσεις, κυρίως στο εμπόριο. «Οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερα δημοσιονομικά και νομισματικά πυρομαχικά από ό, τι πριν από δέκα χρόνια όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», τόνισε και προσέθεσε πως παρά τον περιορισμένο «πολίτικο χώρο» και τη δυσκολία επίτευξης συναίνεσης σε υγιείς πολιτικές σε ορισμένες χώρες, δεν θα υπάρξει καλύτερος χρόνος από τώρα για την ανάληψη δράσης.

Καταλήγοντας ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ επεσήμανε πως ανεξάρτητα από το εισοδηματικό επίπεδο, όλες οι χώρες ανεξαιρέτως θα πρέπει να προετοιμάσουν το εργατικό δυναμικό τους για τους τρόπους με τους οποίους οι νέες τεχνολογίες θα αλλάξουν τη φύση της εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ