ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του στους συνταξιούχους

Δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων: Ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή του στους συνταξιούχους
EUROKINISSI

Απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έκρινε παράνομη την κατάργηση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων συνταξιούχου που είχε προσφύγει δικαστικά.

Ειδικότερα, με την υπ’ αρ. 3037/2018 απόφαση το δικαστήριο θεωρεί ότι παρανόμως κόπηκαν τα δώρα κύριας και επικουρικής σύνταξης του νόμου 4093/12, καθώς και η περικοπή στη σύνταξη του νόμου 4093/12 και του 4051/12 και ορίζει ότι ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ οφείλουν να επιστρέψουν στον ενάγοντα αποζημίωση ύψους 6.689 ευρώ ο ΕΦΚΑ και 4.495 ευρώ το ΕΤΕΑΕΠ (σύνολο 11.184,57 ευρώ). Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες παρόμοιες αποφάσεις.

Το Ενιαίο Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) έδωσε στη δημοσιότητα και το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης. Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες μέλη του ΕΝΔΙΣΥ έχουν καταθέσει αγωγή κατά των περικοπών στις συντάξεις και κατά της κατάργησης των δώρων, ενώ ακόμη εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου Κατρούγκαλου.

Τονίζεται ότι το 2010, πριν από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, ψηφίστηκε η περικοπή των δώρων, 13ης και της 14ης κύριας σύνταξης, και στη συνέχεια επήλθε η κατάργησή τους από το 2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα µε τον νόμο 3845/2010, τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους όλων των φορέων κύριας ασφάλισης, µε εξαίρεση τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, χορηγούνται εφόσον ο δικαιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το ύψος τους καθορίζεται ως εξής: α) Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων στο ποσό των 400 ευρώ. β) Το επίδομα εορτών Πάσχα στο ποσό των 200 ευρώ. γ) Το επίδομα αδείας στο ποσό των 200 ευρώ. Με την ιδια διάταξη είχε καθοριστεί ότι τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας όλων των συνταξιούχων πλην ΟΓΑ καθορίζονται ακριβώς στο ύψος των 400, 200 και 200 ευρώ αντιστοίχως µε δύο περιορισμούς, ήτοι δικαιούχος να έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και να µην υπερβαίνει η σύνταξή του τα 2.500 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που υπερβαίνει περικόπτονται αναλόγως τα σχετικά επιδόματα.

Στη συνέχεια με τον νόμο 4093/12 καταργήθηκαν οριστικά τα επιδόματα δώρων στις κύριες και τα δώρα στις επικουρικές. Στον νόμο αυτόν καθορίστηκε ότι τα επιδόματα και δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, που προβλέπονται για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους όλων των φορέων και τομέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς και του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και της Τραπέζης της Ελλάδος καταργούνται. Επισημαίνεται ότι σωρευτικά στις συντάξεις από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επιβληθεί 23 περικοπές με τις απώλειες να ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ, ενώ πολλοί συνταξιούχοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται περισσότερο από 60%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ