ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 30 δισ. ευρώ τα μετρητά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Πάνω από 30 δισ. ευρώ τα μετρητά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα
Pixabay

Ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ τα μετρητά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα – κέρματα και χαρτονομίσματα – σύμφωνα με όσα καταγράφονται στην Έκθεση Εθνικής Εκτίμησης Κινδύνου για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την έκθεση τα μετρητά που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αυξάνονται διαρκώς από το 2012, φθάνοντας στο ύψος των 30,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο 2016, από 29,5730 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015 και 28,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014.

Κατά την ίδια έκθεση, οι συναλλαγές με μετρητά που πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού κλάδου (καταθέσεις, αναλήψεις) έχουν μειωθεί κατά 80% από το 2012 και κατά 50% από το 2014.

«Τα γεγονότα αυτά υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας οικονομίας που αυξάνει τις συναλλαγές της σε μετρητά (cashbased economy) και αποτελούν μια περαιτέρω ένδειξη της μειωμένης ελκυστικότητας του τραπεζικού τομέα για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως έχουν ληφθεί συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα για τη μείωση της χρήσης μετρητών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, αναφέρουν πως όλες οι συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων (για τις πωλήσεις αγαθών ή για την παροχή υπηρεσιών) οι οποίες υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με κάρτες πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) ή με άλλες ηλεκτρονικές υπηρεσίες πληρωμών (μεταφορά πιστώσεων, άμεσες χρεώσεις). Όπως μάλιστα επισημαίνεται, το παραπάνω όριο είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ