ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαβεβαιώσεις Στουρνάρα για την υγεία του τραπεζικού συστήματος

Διαβεβαιώσεις Στουρνάρα για την υγεία του τραπεζικού συστήματος
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Διαβεβαιώσεις για την υγεία του τραπεζικού  συστήματος παρέσχε σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης  Στουρνάρας, με την χρηματιστηριακή αγορά να αντιδρά θετικά στις δηλώσεις του.

Με αφορμή τη νέα μείωση της έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες (ELA) κατά 200 εκατ. ευρώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε τα εξής:

«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

Οι δηλώσεις Στουρνάρα τροφοδότησαν την ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το δείκτη των Τραπεζών να σημειώνει άνοδο έως και 2,62%. Από τις τραπεζικές μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι Πειραιώς (+4,53% στα 1,1780 ευρώ) και Eurobank (+3,70% στα 0,5185 ευρώ).

Στα θετικά της ημέρας είναι πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποκλιμακώνονται. Το δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,6% και το πενταετές απόδοση 3,57%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 634,39 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,31%. Ανοδικά κινούνται 31 μετοχές, 20 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,29%.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Νηρεύς +13,14% και Mermeren +8,53%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: F.G. Europe -10,00% και Creta Farm -8,66%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ