ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση σε κτηματαγορά και συμβολαιογραφεία φέρνουν Airbnb, «χρυσή βίζα» και νέες αντικειμενικές

Κίνηση σε κτηματαγορά και συμβολαιογραφεία φέρνουν Airbnb, «χρυσή βίζα» και νέες αντικειμενικές
EUROKINISSI

Το φαινόμενο Airbnb, η χρυσή βίζα αλλά και οι νέες αντικειμενικές αξίες έχουν κινητοποιήσει τους επενδυτές στην κτηματαγορά κάτι που αποτυπώνεται στις συναλλαγές στα συμβολαιογραφεία.

Όπως λένε οι συμβολαιογράφοι, οι αγοραπωλησίες στο Λεκανοπέδιο είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και η εικόνα αυτή θα ενισχυθεί μέχρι το τέλος του έτους, αφού οι φορολογούμενοι επισπεύδουν την αγορά ή τη μεταβίβαση με γονική παροχή κάποιου ακινήτου για να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ενεργοποιηθούν για τις μεταβιβάσεις από την Πρωτοχρονιά.

Μάλιστα, στις περιοχές όπου οι νέες τιμές ζώνης έχουν τραβήξει την ανηφόρα, οι φόροι μεταβίβασης αναμένεται να κάνουν άλμα μέχρι και 50%. Η κίνηση που καταγράφεται στην κτηματαγορά και στα συμβολαιογραφεία τους τελευταίους μήνες αντανακλάται και στα κρατικά ταμεία.

Τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις ακινήτων καταγράφουν αύξηση πάνω από 40% στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου σε σχέση με πέρυσι. Ήδη έχουν εισπραχθεί 204,6 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον Δήμο Αθηναίων από την αρχή του έτους έχουν γίνει 3.166 μεταβιβάσεις ακινήτων, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν υπογραφεί 2.242 συμβόλαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ