ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις στέλνει η Ελλάδα στην Κομισιόν

Προϋπολογισμό χωρίς περικοπές στις συντάξεις στέλνει η Ελλάδα στην Κομισιόν
EPA

Προσχέδιο προϋπολογισμού που θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ για το 2019, ήτοι δεν θα ενσωματώνει τις προνομοθετημένες περικοπές στις συντάξεις και τα προνομοθετημένα αντίμετρα, θα υποβάλει κατά πάσα πιθανότατα το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν τη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Ελλάδα όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τα προσχέδια προϋπολογισμού τους στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους.

Υπενθυμίζεται πως την 1η Οκτωβρίου κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 με βασικό σενάριο που προέβλεπε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ, καθώς ενσωμάτωνε τις περικοπές στις συντάξεις και την εφαρμογή των προνομοθετημένων αντιμέτρων.

Παράλληλα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 περιελάμβανε και ένα σενάριο «προθέσεων» που τοποθετούσε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,56% του ΑΕΠ. Αυτό ενσωμάτωνε τις πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη και δεν προέβλεπε περικοπές στις συντάξεις.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες στα στοιχεία που θα κοινοποιήσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεθαύριο το βασικό σενάριο του προσχέδιου προϋπολογισμού θα αντικατασταθεί από το προσωρινό, ήτοι δεν θα περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η ενημέρωση που παρείχε η Ελλάδα στη Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή (International Monetary and Financial Committee - IMFC) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συνεδρίασε κατά την Ετήσια Σύνοδο του Ταμείου στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση αυτή «τους προσεχείς μήνες, οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στον «χρονισμό» των μεσοπρόθεσμων στόχων οικονομικής πολιτικής και στην αξιολόγηση του αντίκτυπου τους, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια για να βελτιστοποιηθεί η χρήση του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου για να στηριχθεί η ανάπτυξη και να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι».

Στην ίδια ενημέρωση αναφέρεται πως οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος είναι πολύ ισχυρές. «Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 υπερέβη τους στόχους που καθορίστηκαν τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας. Τα προκαταρκτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την ίδια τάση το 2018, με το πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται σε 3,157 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, έναντι στόχου 917 εκατ. ευρώ», σημειώνεται σχετικά.

Με βασικό όπλο αυτή τη δημοσιονομική υπεραπόδοση και με βασικό επιχείρημα την προστασία των αναπτυξιακών ρυθμών, η κυβέρνηση διαφοροποιεί το μείγμα οικονομικής πολιτικής ώστε να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και να αποφύγει υφεσιακές πιέσεις από τις προνομοθετημένες το 2017 περικοπές στις συντάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ