ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φόρεσαν οι υπουργοί Οικονομικών στην Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί

Τι φόρεσαν οι υπουργοί Οικονομικών στην Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος κατά τις εργασίες της Συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας IMF Staff Photograph

Πολλοί από τους μετέχοντες στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας θέλοντας να δείξουν τον σεβασμό τους στην παράδοση και τα έθιμα της χώρας ενδύθηκαν με τοπικές ενδυμασίες.

Αλλά δεν ήταν μόνο λόγοι αβρότητας που οδήγησαν σε αυτή την επιλογή. Η ζέστη και η υψηλή υγρασία ήταν ένας ακόμη βασικός λόγος που οι υπουργοί Οικονομικών, οι κεντρικοί τραπεζίτες, ανώτατοι οικονομικοί παράγοντες και αξιωματούχοι του ΔΝΤ ενδύθηκαν με μπατίκ (batik), το οποίο είναι το εθνικό ένδυμα της Ινδονησίας.

Σύμφωνα με την εικαστικό Σοφία Μπόμπολη, η ιστορία του σχεδίου μπατίκ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Φτιάχνεται με μια ειδική τεχνική διαχείρισης του χρώματος και έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και του πολιτισμού της Ινδονησίας.

Ο τεχνίτης δημιουργεί το μπατίκ χρησιμοποιώντας ένα μικρό χάλκινο εργαλείο γεμάτο υγρό κερί, για να ζωγραφίσει με το χέρι ένα περίπλοκο σχέδιο σε ένα κομμάτι ύφασμα. Όταν το κερί ξεραθεί, το ύφασμα είναι έτοιμο να βαφτεί. Τα κερωμένα σημεία διατηρούν το φυσικό τους χρώμα, μένοντας ανεπηρέαστα από τη βαφή. Πολλές φορές η διαδικασία επαναλαμβάνεται με διάφορες βαφές ώστε να προκύψουν πολύχρωμα σχέδια.

Ως βάση του μπατίκ χρησιμοποιείται κατά κανόνα βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα. Οι βαφές φτιάχνονται από φύλλα, ξύλο, φλοιούς δέντρων και μπαχαρικά. Αλλά υπάρχουν και συνθετικές βαφές.

Κάποιοι παραδοσιακοί τρόποι με τους οποίους φοριέται, τυλίγεται στο σώμα, αλλά και φτιάχνεται το μπατίκ είναι επηρεασμένοι από τοπικές αντιλήψεις και δεισιδαιμονίες της Ινδονησίας. Πολλές επαρχίες της χώρας έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά χρώματα και σχέδια. Για παράδειγμα, το μπατίκ από τις βόρειες ακτές της Ιάβας έχει ζωηρά χρώματα και συνήθως απεικονίζει λουλούδια, πουλιά και ζώα. Αλλά το μπατίκ από την κεντρική Ιάβα έχει συνήθως μικρότερη ποικιλία χρωμάτων με γεωμετρικά σχέδια. Υπάρχουν περίπου 3.000 καταγραμμένα σχέδια μπατίκ.

Το 2009, σε αναγνώριση της μακράς ιστορίας του μπατίκ στην Ινδονησία και της επίδρασής του στον τοπικό πολιτισμό, η UNESCO το συμπεριέλαβε στον κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ