ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αρχίζει σήμερα η διάθεσή του, στα 1,15 ευρώ ανά λίτρο

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αρχίζει σήμερα η διάθεσή του, στα 1,15 ευρώ ανά λίτρο
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Πρεμιέρα στα 1,15 ευρώ ανά λίτρο κάνει σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 22% συγκριτικά με την αρχική τιμή πέρυσι και 11,2% σε σύγκριση με την τιμή στη λήξη της περιόδου, την ίδια ώρα που η πλειονότητα των καταναλωτών δεν έχει να περιμένει πολλά ούτε από το επίδομα θέρμανσης, το οποίο έχει μειωθεί δραματικά.

Ήδη οι βενζινοπώλες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για παραγγελίες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα επειδή περιμένουν όλοι την τελευταία στιγμή μέχρι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη λόγω καιρικών συνθηκών ή άλλων αναγκών.

Στην περίπτωση μάλιστα που οι διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού ανέβουν ακόμη περισσότερο ή υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω καιρικών φαινομένων, τότε οι τιμές αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Σε πιο απομακρυσμένες περιοχές μάλιστα και σε νησιά, οι τιμές έχουν επιπλέον καπέλο, αφού εκεί παραδοσιακά παίρνουν πιο νωρίς την ανηφόρα. Τον Οκτώβριο του 2017 η μέση τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 0,945 ευρώ, ενώ τον Απρίλιο στη λήξη της περιόδου διάθεσης είχε φτάσει τα 1,025 ευρώ.

Η αύξηση στις τιμές φέτος οφείλεται στη μεγάλη άνοδο του μαύρου χρυσού το διάστημα αυτό. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές του Νοεμβρίου πέρυσι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου Μπρέντ διαμορφώνονταν στα 57 δολάρια, ενώ σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 80 δολάρια το βαρέλι. Οι καταναλωτές στην Ελλάδα επιβαρύνονται επίσης σημαντικά από τον μεγάλο ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα καύσιμα, συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου θέρμανσης.

Το τοπίο για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει τον Νοέμβριο με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδομα θέρμανσης να ενσωματωθεί στο κοινωνικό μέρισμα που σχεδιάζει να δώσει και φέτος η κυβέρνηση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Επίσης δεν είναι ακόμη γνωστό εάν θα αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ