ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επέκταση των επιχειρηματικών δανείων το 2019 βλέπουν οι τραπεζίτες

Επέκταση των επιχειρηματικών δανείων το 2019 βλέπουν οι τραπεζίτες
Υπουργείο Οικονομίας

Το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής συνεργασίας ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, των μελών της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των Διοικήσεων των τεσσάρων συστημικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και της Attica Bank.

Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των ανώτατων τραπεζικών στελεχών ως προς τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία, τα οποία είτε ήδη εφαρμόζονται, είτε αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε σύντομο χρονικό διάστημα, για την στήριξη της Αναπτυξιακής Στρατηγικής της κυβέρνησης.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε από όλες τις πλευρές ότι η ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων βελτιώνεται, οι καταθέσεις επιστρέφουν και το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά πιστωτικής επέκτασης σε ότι αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια.

Όσον αφορά στα μη επιχειρηματικά δάνεια, επισημάνθηκε η σχετικά χαμηλή ζήτηση, ωστόσο αναγνωρίστηκε ότι όπως η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος βοήθησε τη ρευστότητα των Τραπεζών, αντίστοιχα η μείωση της ανεργίας και η βελτίωση γενικότερα της κατάστασης της κοινωνίας θα επιδρά με θετικό τρόπο στις τράπεζες και στη ζήτηση των ιδιωτικών δανείων. Αναφέρθηκε ότι τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ενεργοποιεί η κυβέρνηση ύψους 7,5-8 δισ. ευρώ, θα μπορέσουν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στη δυναμική της βελτίωσης της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Της συνάντησης προέδρευσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και σε αυτή μετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υφυπουργός Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης, ο πρόεδρος της ΕΕΤ Νικόλαος Καραμούζης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank. Θεόδωρος Πανταλάκης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. Γεώργιος Αρρώνης, κ.α..

ΔΗΜΟΦΙΛΗ