ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρέος, ρευστότητα και capital controls επηρεάζονται από τη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου

Χρέος, ρευστότητα και capital controls επηρεάζονται από τη διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον Ιανουάριο ξεκινάει η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τα βαριά θέματα του Μνημονίου, ήτοι το ασφαλιστικό, τη φορολογία αγροτών και ένα τμήμα των κόκκινων δανείων.

Οι αποφάσεις για το ασφαλιστικό θα κρίνουν τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτά με τη σειρά τους θα καθορίσουν τις αποφάσεις της ευρωζώνης για τη ρύθμιση του χρέους, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επαναχρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με φθηνότερο χρήμα και την άρση των capital controls.

Ακόμη, η διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου θα είναι η πιο καθοριστική δοκιμασία στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πρόγραμμα τον περασμένο Ιούλιο.

Και αν μέχρι σήμερα δεν υπήρχε χρηματοδοτική πίεση οι ανάγκες θα γίνουν σύντομα επιτακτικές. Η πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού και το 1 δισ. ευρώ της δόσης που σχετίζεται με τα δεύτερα προαπαιτούμενα επιτρέπουν τη διευθέτηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους που θα πρέπει να γίνουν τον Ιανουάριο ανέρχονται σε 568 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 458 εκατ. ευρώ αφορούν δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Τον Φεβρουάριο το ποσό αυξάνεται στα 1,6 δισ. ευρώ (με τα 1,5 δισ. ευρώ να αφορούν τόκους), ενώ άλλα 1,6 δισ. ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθούν τον Μάρτιο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ