ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαρκή εμπόδια στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Διαρκή εμπόδια στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων  της ΔΕΗ
EUROKINISSI

Κοντά στο αδιέξοδο βρίσκεται ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας και τη Μελίτη της Φλώρινας.

Ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών βρίσκεται στη φάση της διαπραγμάτευσης του σχεδίου πώλησης (SPA) μεταξύ της ΔΕΗ και των υποψήφιων επενδυτών. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, έχοντας συλλέξει και επεξεργαστεί τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία των δύο σταθμών, διαπίστωσαν ότι συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσιάζουν ζημιές 30 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση ξεκίνησε να διαπραγματεύεται τη χορήγηση κινήτρων προς τους υποψήφιους επενδυτές εξαιτίας των άσχημων οικονομικών αποτελεσμάτων και του διαφαινόμενου κινδύνου οι τελευταίοι να μην καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.

Σημειωτέον ότι με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών, αν δεν πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες, αυτομάτως θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών, που αποτελούν το φιλέτο της δημόσιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε έναντι των υποψήφιων επενδυτών, στη διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εφαρμογή ενός μηχανισμού επάρκειας ισχύος, δηλαδή της αποζημίωσης των λιγνιτικών μονάδων για την ασφάλεια εφοδιασμού που παρέχουν με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πηγές θέλουν την εταιρεία να πρότεινε στους όρους του σχεδίου σύμβασης πώλησης το 30% της αποζημίωσης να το εισπράττει εκείνη για έξι χρόνια και το υπόλοιπο οι νέοι ιδιοκτήτες. Η Κομισιόν πάντως δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα εγκρίνει τέτοιου είδους μηχανισμό συνολικά για τις λιγνιτικές μονάδες της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ