ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαρκείς διαβουλεύσεις τραπεζών – ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια

Διαρκείς διαβουλεύσεις τραπεζών – ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια
ΕΡΑ

Στις 30 Οκτωβρίου θα βρεθούν τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη επισκόπηση τους στις συστημικές τράπεζες.

Στις επαφές των κλιμακίων της ΕΚΤ με τις ελληνικές αρχές αναμένεται να εξεταστεί το ζήτημα της μείωσης των «κόκκινων» δανείων, η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά και το θέμα της παροχής της εγγύησης του Δημοσίου προκειμένου να απομειωθεί το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΚΤ στην Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι αναμένεται στην Αθήνα στις αρχές Νοεμβρίου.

Ήδη ο SSM βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις τράπεζες για τα πλάνα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους την τριετία 2019 – 2021. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι νέοι στόχοι των τραπεζών προβλέπουν υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 53,6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, δηλαδή μείωσή τους στα 35 δισ. ευρώ από 88,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2018.

Η μείωση αυτή θα επέλθει μέσα στην τριετία 2019 – 2021, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 20% στο τέλος του 2021 από 47,6% σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ